Autor: Ivana Škoro
Datum: 26. 10. 2013.

Atrijska kuća ni na nebu ni na zemlji

Korištenje modernih materijala i tehnologije na kreativan način donosi napredak u svakodnevnom životu pa tako i organizaciji životnog prostora. U ovom slučaju trebalo je spojiti vlasnikovu želju da u budućnosti u prizemlju otvori trgovinu i hobi kutak supruge koja obožava biljke i zelenilo. Pogledajmo kako je japanski arhitekt na jednostavan i impresivan način uspio uklopiti sve želje investitora i njihovu kuću iz snova pretočiti u stvarnost.

Pregledaj galeriju

Kuća je smještena na blagoj uzvisini, obronku Hirošime, okružena stambenom izgradnjom s fantastičnim pogledom na more i Miyajima otok. Teren u nagibu pridonio je investitorovoj želji za pogledom ka prekrasnom morskom krajoliku a također i specifičnoj organizaciji čitave kuće. Budući da se kuća nalazi na stupovima, prizemlje je u potpunosti dobilo funkciju dvorišta - iskorišteno je za parkirno mjesto, okupljanje ukućana i susjeda kao i prostor za igru djece.

 

Interijer kuće spiralno se raspodijelio na prvi i drugi kat zajedno s dvije terase, jednom na početku a drugom na kraju spirale. Ovu nesvakidašnju i neobičnu kuću kružnog oblika krasi atraktivan pogled gotovo iz svake njezine prostorije, ne samo prema moru već i prema nasuprotnim prostorijama čiji je tijek, cirkulacija i spiralni tlocrt izvanredno usklađen te stvara skladne prostorne odnose. Za ovo dvoetažno prebivalište, dom mlade obitelji, japanski arhitekt Kimihiko Okada rekao je da je poput gnijezda savilo svoje grane s prekrasnim pogledom na okolicu. Za savršenu izvedbu ovog futurističnog zdanja upotrijebljen je sustav čvrstih metalnih stupova i kontinuiranih armiranobetonskih ploča što je sa sigurnošću zadovoljilo statički proračun.

 

Gradnja atrijske kuće inače je sinonim za povlačenje od okolne izgradnje i stvaranje neometanog, intimnog  prostora u središtu same kuće. Ovdje se arhitekt od okolne izgradnje odvojio na način da je kuću podigao na višu razinu od susjednih kuća te joj podario neprocjenjivu vizuru u gotovo svim smjerovima i koncentraciju na vanjski, a ne samo unutarnji ambijent. Cirkulacija i kretanje kućom započinje stubištem u prizemlju koje vodi na prvi kat gdje se nalazi ulazni prostor s terasom, na koji se nadovezuje spavaći trakt sa spavaćom i dječjom sobom te kupaonicom. U produžetku nailazimo na manji vešeraj te prolaznu kuhinju s blagovaonicom u slijedu čega se uzdiže dnevni boravak koji završava radnim prostorom i nezaobilaznom terasom.

 

Čitavom kontinuiranom strukturom kuće protežu se prozori od dvostrukog stakla koji osim obilja dnevnog svjetla omogućuju bezprijekornu prirodnu ventilaciju i izolaciju, što s obzirom na velike staklene površine, nije zanemarivo. Zadovoljni vlasnici posebno uživaju u fluidnosti ovog prostora: “Kada je vani loše vrijeme, jednostavno se prošetamo po kući”, kroz smijeh progovaraju. Avangardna i nekonvencionalna kuća opremljena je na skroman način, ali s puno stila i karaktera: “Htjeli smo zadržati namještaj koji smo već imali jer je dobar i uporabljiv a svaki dio njega je i dio nas te ujedno ima i sentimentalno značenje”, napominje vlasnik. Kružni tijek kuće ujedno je popraćen i visinskim promjenama s nekoliko stuba koje su omogućile da limeni krov dobije svoj traženi nagib.

 

Arhitekt Kimihiko Okada vrlo je uspješno odradio svoj dio posla a moderna tehnologija izvedbeni dio, tako da sretnoj obitelji jedino preostaje uživati u svom nadasve inspirativnom domu.

Foto: Toshiyuki Yano