Foto: LATZ+PARTNER
Autor: Kaja Šprljan Bušić
Datum: 15. 10. 2013.

Kuća za život i rad na selu

Predstavljamo vam osebujan vrt krajobraznih arhitekata Petera i Anneliese Latz, koji je, zajedno s kućom, nastao transformacijom nekadašnjeg seoskog imanja u moderni boravišni prostor i ured za krajobraznu arhitekturu. Jednako je atraktivan i zimi i ljeti - pogledajte zašto!

Pregledaj galeriju

Inspiraciju za oblikovanje ovoga vrta koji se nalazi u selu Amperthausen, sjeverno od Münchena, Peter i Anneliese pronašli su u antičkom mjestašcu Vignanello koje je smješteno u blizini Rima. Vrt je interpretacija box-vrta, gdje buseni cvijeća i ruža stvaraju sezonske atrakte, a uzorci strogo šišanih živica dominiraju vrtom. Živice su rezane prema zadanoj šabloni, a postignut je efekt valovitog i nježnog labirinta. Taj zanimljiv i dominantan efekt je uočljiv i zimi dok je sve pokriveno snijegom.

 

U središnjem, zatvorenom dijelu vrta, koji je vezan uz boravišni prostor vlasnika i projektanata, nalazi se pregršt ruža i ostalih trajnica uz valovito rezanu živicu Buxus. Detaljno i strogo oblikovanom živicom stvaraju se intimni i oku privlačni zeleni prostori. Drugi dio vrta, koji je vezan uz radni prostor ureda Latz+partner, okružen je većim i višim potezima grabove živice koja zaokružuje i oblikuje prostor, a ujedno stvara posebne vizure ostavljajući prolaze na određenim mjestima kako bi se uhvatio pogled prirodnog i kulturnog krajobraza u kojem su kuća i vrt smješteni.

 

Pri oblikovanju cijelog vrta uočljiva je igra s perspektivom. Vrt izvana djeluje mali te su svi pogledi u intimne dijelove prostora onemogućeni. Vrt je izvana moguće samo zamišljati te upućuje prolaznike da se zapitaju što se nalazi iza tih efektno rezanih živica. Boraveći unutar vrta, korisnici mogu osjetiti svojevrsnu povezanost s okolnim krajobrazom, a udaljene vizure su posuđene korisnicima vrta za uživanje u smirujućem pogledu.

 

(www.naturalistaslab.com)