Foto: Frane Fabris/Moja4zida
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 02. 02. 2016.

Basta

- gourmet bar u centru Zagreba za uživanje na talijanski način. 

Pregledaj galeriju

Ukoliko želite kušati zamamne, izvorne napuljske pizze koje priprema jedan od najpoznatijih talijanskih pizzaiola, vrijeme je da se zaputite na novu gastro lokaciju.

 

Poznata je po svojoj neodoljivoj, hrskavoj i zlatnoj kori, tankoj samo tri milimetra. Peče se nevjerojatnih 60 do 90 sekundi. Naravno, riječ je o pizzi koja se izdvaja od drugih vrsta pizza, upravo po vještini onoga tko ju priprema. Ne, zbog ovoga ne morate ići u talijanski Napulj, dovoljno je da se prošetate do novootvorenog Basta gourmet bara koji se odnedavno pozicionirao u zagrebačkoj Varšavskoj ulici.

 

Naime, upravo ovdje, simbol talijanske kuhinje i stila života - pravu pravcatu napuljsku pizzu - priprema Daniele Milone, inače jedan od najpoznatijih talijanskih pizzaiola. Iako se doima kako je u Basti naglasak samo na pizzi, iznenadit ćete se da je ponuda ipak puno bogatija pa su tu i zanimljive i ukusne kombinacije raznoraznih bruschetta i focaccia začinjenih autentičnim dodacima kao što su rajčica, mozzarella, pršut, češnjak i bosiljak.

 

Osim sjajnih zalogaja i ponude vrhunskih vina, ono što će vas isto tako oduševiti jest i impresivno uređen interijer, koji se proteže na čak dvije etaže, kao i neočekivani vrtni segment. Spoj industrijskog stila i ponekih rustikalnih te vintage elemenata ono je što prevladava u ovom prostranom i s velikom pažnjom uređenom prostoru. I, dok se na prvom katu smjestio restoran u čijem središtu je čak posađeno i drvo masline, u prizemlju je bar koji od četvrtka do subote posjetiteljima donosi zanimljive svirke uživo te nastupe DJ-a.

 

Spomenimo i kako su kompletan namještaj i rasvjeta unikatni i rađeni specijalno za Bastu s idejom da se stvori ugodan interijer u kojem svaka od tri cjeline priča posebnu priču. Originalna Berkel ručna mašina, koju možete vidjeti u sklopu restorana, inače je dizajnirana za rezanje najpoznatijeg svjetskog pršuta San Daniele, a iako još uvijek u funkciji, primarno je u ulozi dekora. Tu je i arhivska blagajna koja vraća u prošlost te asocira na stare talijanske pizzerije iz crno-bijelih filmova.

 

Naravno, ovo su samo neki od detalja koji daju jedinstveni izgled Basta gourmet baru, a kako to sve skupa izgleda u stvarnosti, odnosno o kakvim se okusima točno radi, provjerite sami. Sigurni smo kako ćete uživati.