Foto: Ivan Dorotić
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 23. 09. 2015.

La Pentola

- trattoria u Poreču koja, osim svojim autentičnim uređenjem, koketira i s izvornom talijanskom kuhinjom.

Topli talijanski rustikalni stil osvaja svojim šarmom, a prostor trattorije ispunjen je različitim nostalgičnim detaljima koji će svakoga gosta zagarantirano zaintrigirati. 

Da je Poreč već odavno “it” mediteranska destinacija za odmor, ne moramo osobito isticati, a posebno nam bude drago kada ju se povremeno upotpuni i nekom novom gastro lokacijom koju vam upravo predstavljamo. Činjenica je kako se radi o gradu iznimno duge povijesti povezanom s Italijom, pa stoga ne iznenađuje i osobina da nerijetko koketira svojom raskošnom gastronomskom ponudom fokusiranom ponajviše na talijansku kuhinju. Jedno od takvih opisanih mjesta, koje će vaša srca i nepca instantno osvojiti jest i novootvorena trattoria La Pentola koja se nalazi u sklopu Valamar Hotels & Resorts u kampu Lanterna.

Prvo što će vas šarmirati, kao i nas, svakako je talijanski rustikalni štih interijera ispunjen detaljima vezanim uz spomenuto podneblje. Spoj stilski različitog namještaja te elemenata kao što su zidna biblioteka s autentičnim istarskim proizvodima, sjajan su miks karaktera nekadašnjeg načina života, za što je prije svega zaslužna Internova u suradnji s arhitektom i dizajnerom Višenom Slamarom iz Tissa studija. Svi navedeni faktori koji su pronašli zajednički jezik postigli su taj pomalo kaotičan izgled tipičnih i uvijek rado viđenih trattorija, prostora s dušom i ozračjem nekih minulih vremena. Tu su veliku ulogu odigrale i starinske drvene grede koje se protežu cijelim stropom, naknadno unesene i montirane u prostor te kao takve imaju u biti samo estetsku funkciju.

Vanjski je pak dio svijetlih tonova, dok je terasa uređena u duhu mediteranskih vrtova s nezaobilaznim aromatičnim biljem. Naravno, sve to sa ciljem kako bi se gost osjećao, prije svega bezbrižno u doista ugodnoj atmosferi s ukusnom hranom i kvalitetnim, izvrsnim vinima. Zanimljivo je kako je kuhinja otvorenog tipa, tzv. “show cooking”, postavši sastavni i nenametljivi dio interijera, ali bitna zbog stvaranja prisnijeg kontakta s gostima. Tako će oni kuhara moći popratiti u njegovom spravljanju raznoraznih tjestenina, odrezaka, pizza, (ribljih) salata, rezanju pršuta, sira, kuhanju juha, pa sve do pripreme zamamnih bruschetta te slastica koje će zadovoljiti i najistančanija nepca. Dosta više priče, ‘ajmo jest u La Pentolu!