Foto: Sandro Bilić
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 03. 03. 2016.

Maniva

- mali pakrački vremeplov koji će vas oduševiti!

Starinski štih i baština grada poznatog u prošlosti kao grad obrtnika, u svega sedamdesetak kvadrata ovog retro kafića, doživljaj je koji morate osjetiti i posjetiti.

 

Iako je većini Pakračana kafić Maniva, inače smješten u samom centru grada, dobro poznat, mnogima je veliko iznenađenje njegov atraktivan, neobičan, ali prije svega jedinstven interijer koji je unio dušu u ovaj, redovnim posjetiteljima i ljubiteljima ispijanja kave, mali pakrački vremeplov. Njegov vlasnik Dražen Ivanović - Kale, tvrdi kako je upravo ljubav prema starinama bila i glavni pokretač uređenja ovog prostora od sedamdeset kvadrata, kojim je želio vratiti onaj stari pakrački gradski štih, ovom, u prošlosti poznatom ‘gradu obrtnika’. “Dvadeset godina skupljam starine vezane uz pakračku povijest, to je ono što me definira kao osobu. Kada sam 2011. godine krenuo s uređenjem kafića, bilo mi je logično i prirodno tu svoju osobnost prenijeti i na radni prostor”, ispričao nam je vlasnik.

Naime, vrlo je malo kafića poput njegovih. Spoj opeke i drva, odmah pri ulasku daje osjećaj topline, a dizajn stolova, stolaca, klupa i šanka potpisuje sam, dok mu je pri realizaciji pomogao, kako voli reći, vješti lokalni ‘metalac’ zaslužan za sve metalne konstrukcije. Posebna vrijednost drvenih greda, koje smo zatekli u prostoru, a koje su nas fascinirale, jest u tome što su stare jedno stoljeće, a izvučene su i spašene tijekom rušenja jedne dotrajale kuće. Arhivske fotografije obitelji raznih generacija, satovi, fotoaparati, starinski alat pakračkog bačvara, gramofon nekadašnjeg pakračkog urara star preko pola stoljeća i tv-prijamnik iz 60-tih godina na kojem se redovito prate nogometne utakmice, samo su dio ove retro priče Kaletovog kafića. Jedan od starijih elemenata je i upečatljiva drvena konstrukcija iz perioda između dva svjetska rata, a koja je u Zagrebu bila postavljena na ulici u kojoj su bili bomboni i čokoladice.

Osim toga, Kale posjeduje i sablju iz vremena Austro-Ugarske s početka 20. stoljeća, koju je smjestio iznad šanka, dok je strop oblijepljen stranicama i isječcima članaka lokalnih novina. “Svojim gostima, ali i Pakračanima, želim dočarati pakračku baštinu. Cijenim tu našu prošlost i na neki način svakog posjetitelja time vraćam u onaj nekadašnji Pakrac.

Takve stvari ne čuvam sebično samo za sebe, nego u kafiću dajem priliku drugima vidjeti i doživjeti grad”, dodaje Kale. Neke je prikupio sam, neke kupio putem interneta, no svakom izlošku u kafiću Kale zna porijeklo i svakome koga zanima, o njima rado priča. “Gosti, oni koji dođu izvana, najviše i prepoznaju ovu moju priču. To mi daje inspiraciju za dalje, a time se isplati i svaka uložena kuna i vrijeme”, zaključuje simpatični vlasnik te ističe kako uređenje nije gotovo, obzirom da ima još niz atraktivnih elemenata koje uskoro namjerava izložiti u svojoj Manivi.