Foto: Planetopija
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 19. 10. 2015.

Nova knjižara Planetopije u centru Zagreba

Točno 9 godina nakon otvorenja svoje prve knjižare specijalizirane za duh, um i tijelo, Planetopija je preselila knjižaru na novu lokaciju u Ilici 68 gdje u prekrasno dizajniranom prostoru spaja ljubav prema knjizi i čitanju i ljubav prema planetu Zemlji.

U skladu s jedinstvenom poslovnom filozofijom Biovega grupe čiji je Planetopija dio, a koju predstavlja „3 E“ – stalno nastojanje balansiranja etike i ekologije s ekonomijom - Planetopija je proširila svoju nakladničku viziju i na svoju novu knjižaru: kroz odabir knjiga, ponudu proizvoda te dizajn knjižare. Na jednom mjestu spaja se tako ljubav prema dobroj, kvalitetnoj knjizi sa stavom o životnom stilu u skladu s prirodom i idejom očuvanja okoliša. Posjetitelji će tako uz bogatu ponudu knjiga pronaći i brojne eko-proizvode za svakodnevnu upotrebu ili poseban dar. Ovime se želi približiti ideja o osviještenoj kupovini kojom neposredno mijenjamo svijet na bolje i pružiti inspiraciju za zeleniji životni stil. Radi se o recikliranim, 100% prirodnim, organskim, solarnim i fair trade proizvodima koji svojim dizajnom zadovoljavaju visoke estetske standarde. U većem prostoru knjižara nudi proširenu ponudu odabranih knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku – od priručnika o zdravlju i prehrani, preko knjiga za osobni razvoj i klasika do birane beletristike, poezije i publicistike. Za roditelje i djecu tu je poseban kutak sa slikovnicama i knjigama za djecu i mlade, bogatim izborom knjiga o roditeljstvu, te drvenim i solarnim igračkama domaćih i stranih proizvođača. 

Ideja održivosti utkana je i u dizajn prostora. Za novi koncept uređenja prostora, pri kojem se pazilo da se iskoristi što više iz dosadašnje knjižare, bila je zadužena agencija Brigada koja je ideju razvijala u suradnji s Planetopijom, a Brigada je zaslužna za dizajn većine elemenata u trgovini. Studio za oblikovanje Bee biro bio je pak zadužen za grafičke elemente u prostoru i izlozima. Novi namještaj napravljen je od recikliranog drva, a u kutak za predah smještena je fotelja iz radinosti Smetnjak gospodina Miroslava Belcara koji obnavlja stare i odbačene fotelje. 

"Željeli smo biti racionalni u potrošnji i korištenju materijala koji su nam bili na raspolaganju. Iskoristili smo sve što je bilo moguće – police iz prethodne knjižare preselili smo u novi prostor i stvorili kutak koji će nas i naše vjerne kupce podsjećati na našu prvu knjižaru u Ilici 72. Namještaj kojeg smo zatekli u prostoru zadržali smo i preoblikovali u police za knjige. Nismo htjeli stvarati otpad, štoviše otpad smo pretvorili u namještaj - patchwork namještaj napravljen je od starih fosni i dasaka. Tako smo uštedjeli na sirovinama za izradu namještaja, pa se ekologija povoljno odrazila i na troškovnik" objasnila nam je Marina Kralj Vidačak, direktorica Planetopije. 

"Inače, otvaranje knjižare hrabar je i poprilično odvažan korak u teškoj situaciji u kojoj se nalaze nakladništvo i knjižarstvo. Time Planetopija izriče svoj stav: knjiga ima budućnost jer knjižare su živa mjesta svakog grada, mjesta gdje ljudi uživaju, čitaju, kupuju i, ako to žele, mijenjaju svoj život. Nalazimo se usred najtežih okolnosti za knjigu i knjižarstvo, knjižare se zatvaraju, a izdavači smanjuju opseg svoje proizvodnje no naše duboko uvjerenje je i dalje da postoji publika koja voli čitati i koja cijenu knjigu. Stoga smo donijeli odluku o preseljenju u veću knjižaru, a to je ujedno i izricanje našeg stava da Zagrebu trebaju nove kvalitetne knjižare koje će doprinijeti kulturnoj ponudi našeg grada" dodala je Marina Kralj Vidačak. "Ideja je bila kreirati knjižaru koju će publika prepoznati kao ugodno mjesto kvalitetnog i bogatog odabira naslova u kojem se kupac s povjerenjem može prepustiti znalačkim preporukama prodavača. Znali smo u kakvu knjižaru bismo sami voljeli dolaziti, koje knjige bismo u njoj voljeli pronaći, u kakvoj atmosferi bismo uživali i koje su nam vrijednosti i poruke važne i na tome smo gradili sliku naše nove knjižare. Jednostavno, željeli smo stvoriti knjižaru koja će u ljudima ponovno probuditi strast za čitanjem knjiga" istaknula je direktorica Planetopije.

Brižno odabrana ponuda knjiga, eko-proizvodi, kvalitetna usluga i nadahnuće za zelenije življenje, Planetopijina je vizija knjižare s porukom. Možete je posjetiti svakodnevno u Ilici 68.