Foto: Antun Cerovečki
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 07. 01. 2016.

Studio Ana Deg

Školovala se u Dublinu, a danas ima svoj uspješan studio za dizajn interijera u centru Zagreba te surađuje s renomiranim arhitektonskim studijima.

Pregledaj galeriju

Nema nam ništa draže nego kada zavirimo u radni prostor nekog domaćeg dizajnera interijera čiji smo rad imali prilike vidjeti, ali ne i prostor u kojem je on stvaran. Ovoga puta posjetili smo zagrebački studio Ana Deg, čija je vlasnica mlada i simpatična dizajnerica interijera Ana Pall koja je svoju, danas uspješnu karijeru, započela 2004. godine nakon završenog studija dizajna interijera i namještaja na DIT-u, Dublin Institute of Technology. Tri godine kasnije, na svoju veliku sreću, otvorila je vlastiti spomenuti studio te imala priliku surađivati na dizajn hotelu Lone s arhitektonskim studijem 3LHD, što joj je, kako i sama ističe, bilo vrijedno iskustvo u više aspekata.

 

Ana se tako kroz godine specijalizirala za rezidencijalni dizajn interijera što podrazumijeva stanove i kuće privatnih investitora, ali i dizajn hotela u suradnji s raznim arhitektonskim studijima. Na pitanje kakav stil njeguje u svom radu i projektima, Ana nam je pojasnila kako je to suvremeni dizajn interijera u kojem izbjegava generalno stilove i trendove jer, tvrdi, oni vrlo brzo stare. “Moj je cilj svakom projektu stvoriti funkcionalan i udoban prostor, lišen nepotrebnih formi te ujedno istaknuti ljepotu svakog materijala, bilo da se radi o drvu, tkanini, materijalu općenito. Mogla bih konstatirati da volim stvarati svevremenske interijere koji će biti aktualni danas, jednako kao i za 10 do 20 godina”, ispričala nam je Ana, čiji se spomenuti karakter intenzivno provlači i kroz njezin radni prostor, koji ona voli nazvati i showroom.

 

Smješten je u njezinom stanu u samom zagrebačkom centru, a zaštitni su mu znakovi minimalizam, prostranost i pročišćene linije začinjene ponekim dizajnerskim elementima, koji su posve očekivani i itekako poželjni u jednom takvom radnom prostoru. Nadodaje i kako je njezina inspiracija uglavnom vezana uz arhitekturu prostora koji uređuje, a da se u smislu nekih rješenja, vizualnog dojma te upotrebe materijala ponajviše oslanja na period moderne, specifično one danske, te da je velika ljubiteljica skandinavskog dizajna. Iako su joj posao i zvanje prilično kreativno stresni, čime je okupirana gotovo svakodnevno, jako joj je bitno odvojiti poslovno od privatnog, a to je ujedno i njezin savjet svim mladim kolegama, jer u protivnom će doći do velikog zamora.

 

U skladu sa svojim načelima, Ana ističe kako ima i najdraže projekte, a to su upravo oni rezidencijalni, gdje s investitorom može i želi prije svega uspostaviti odličan dijalog. Pritom misli na njihovu otvorenost prema ponuđenim idejama, međusobno preklapanje te proces zajedničkog stvaranja do zadovoljavajućeg rezultata. Takvi projekti, priznaje, nisu česti, ali su zato vrlo, vrlo posebni.