Foto: Filip Tot
Autor: Kristina Lugonja
Datum: 22. 03. 2016.

Bakin stan iz snova

Odličan novi projekt preuređenja upoznao nas je s temom koja rijetko zauzima stranice interijerskih časopisa, a mi vjerujemo da je itekako bitna, potrebna i zanimljiva. 

Pregledaj galeriju

Radi se o prilagodbi životnog prostora starijim osobama, a osim o specifičnim potrebama ovakvih interijera, naučili smo i o tome kako maksimalno iskoristiti svaki centimetar doma koji oskudijeva kvadraturom. Na kraju, ovaj projekt nas je još jednom podsjetio da zbilja najljepši rezultati dolaze kada nas inspirira briga i ljubav za bližnje. Upoznajmo se stoga s glavnim akterima naše nove priče o renovaciji stana.

 

Rođendan kao povod renovacije

Bianka Žugelj, unuka glavne akterice naše priče i vlasnice stana te njen zaručnik, Davor Prskalo, odlučili su iznenaditi baku povodom njezinog 85. rođendana i pokloniti joj najljepši mogući poklon - potpunu renovaciju stana. Ideja o adaptaciji derutnog i nefunkcionalnog stana nastala je iz bakine dugogodišnje želje za renovacijom, a činjenica da se Davor bavi uređenjem interijera i izradom namještaja po mjeri dodatno ih je motivirala. Stan je bio potpuno neprilagođen potrebama starije osobe - dnevna soba je ujedno služila i kao spavaća soba čime nije bio predviđen prostor za normalan krevet, a stan su popratile i uobičajene boljke interijera koji bi trebali biti prilagođeni starijim osobama. Tako su nepristupačna kada, previsoki gornji kuhinjski ormarići te općenito dotrajali namještaj bili jedni od glavnih problema koje su Bianka i Davor odlučili riješiti. Obzirom da je zgrada građena 60-ih godina prošlog stoljeća, bilo je neophodno potpuno zamijeniti instalacije, te odrediti novi razmještaj koji bi se u potpunosti prilagodio bakinim potrebama. Prijašnje stanje interijera odgovaralo je klasičnom rasporedu garsonijere sagrađene u tom razdoblju, a sa svoja 33 kvadratna metra, sastojala se od vrlo uske i dugačke kuhinje, kupaonice, dnevnog boravka te malog predsoblja i lođe. Kako bi se baki osigurao miran san te odgovarajući krevet, bilo je potrebno uklopiti zaseban spavaći prostor, te osigurati open space koji bi se dobio povezivanjem kuhinje i dnevnog boravka. Tlocrtno rješenje osmislila je Biankina i Davorova prijateljica i buduća arhitektica Marija Šimunjak što je osiguralo profesionalan pristup projektu.

 

Promjena rasporeda

U prvoj fazi renovacije bilo je potrebno srušiti pregradni zid koji se nalazio između dnevnog boravka i kuhinje, kao i vrata te dovratnike lođe, kuhinje i dnevne sobe kako bi se dobio čisti prostor koji je omogućio potpuno novi raspored. Gips-kartonskim pločama odvojen je spavaći prostor, a budući da se lođa, koja se prethodno nadovezivala na kuhinju, sada spojila s open spaceom, trebalo je pojačati izolaciju te nivelirati pod s ostatkom stambenog prostora. Na taj način je kuhinja pomaknuta na prostor lođe, a na mjestu dosadašnje kuhinje, svoj kutak je pronašla, malena, ali sasvim praktična spavaća soba. Od ulaznog prostora spavaću sobu odvajaju klizna vrata koja ne zauzimaju puno prostora, a na novosagrađeni zid između kuhinje i spavaće sobe ugrađeno je izo-staklo kako bi i do spavaće sobe dopiralo danje svjetlo. U cijelom stanu postavljen je laminat koji imitira bijelo skandinavsko drvo, svi su zidovi nanovo pregletani i obojeni, a u dnevnoj sobi je postavljena i tapeta s uzorkom starih novina koja se izvrsno uklapa u karakter interijera. U kuhinji su se odlično uklopile bijele 3D keramičke pločice, a zbog skromnije kvadrature, u cijelom stanu prevladavaju svijetli tonovi, dok je monokromatska paleta poslužila kao baza za dodavanje detalja u boji.

 

Namještaj po mjeri

Na naše oduševljenje saznali smo da je Davor sam dizajnirao i izradio gotovo sav namještaj koji nalazimo u stanu. Kupljeno je svega nekoliko nužnih komada namještaja u Ikei, od kojih prednjači velika zelena fotelja koja se ističe svojom udobnošću i djeluje kao prava retro fotelja za baku. Iako je dio rasvjetnih tijela kupljen u Pevecu, zablistali su u jednoj potpuno drugačijoj priči - radi se, naime, o fenjerima koji su prenamijenjeni u praktične, i vrlo chic visilice. Osim toga, valja spomenuti da se u stanu nalaze i dvije stolne svjetiljke koje je izradio Davor. Pod nazivom SOL - The Silence Of The Lamps, ove svjetiljke redovito ukrašavaju prostore koje on uređuje, a izrađuje ih od raznih materijala, kao što su palete, razne vrste drva, metala i recikliranih predmeta. Prilikom uređenja kreativni par je htio zadržati starinski štih koji bi odgovarao starijoj osobi, ali pritom sve popratiti modernim i kvalitetnim materijalima te inovativnim rješenjima. Tu ideju najbolje reflektira kuhinja u kojoj starinski ostakljeni gornji elementi i moderni okovi te aparati čine idealnu i skladnu kombinaciju tradicionalnog te suvremenog. Važno je naglasiti da je ugradbeni namještaj u ovom stanu odigrao stvarno veliku ulogu. Tako je ormar u dnevnom boravku sakriven iza velikih kliznih stijena u dekoru laminata te uopće ne narušava minimalistički izgled prostora svojom prisutnošću. Još jedan ugradbeni ormar nalazimo u spavaćoj sobi, a ispod samog kreveta nalaze se i dodatne ladice za smještaj posteljine i sličnih stvarčica. U kupaonici je kada zamijenjena daleko praktičnijom tuš-kabinom, a namještaj od bijelog iverala u kombinaciji s keramičkim pločicama s uzorkom drva čini zbilja skladnu cjelinu. Ispod umivaonika smještena je masivna drvena ploča tako da kupaonica djeluje toplo i ugodno, a opet, zahvaljujući prevladavajućim bijelim plohama, plitkim spremištima i pametno postavljenom rasvjetom, čini se velikom i prostranom, unatoč njenoj maloj kvadraturi. Baka nije sudjelovala u odabiru namještaja jer su Bianka i Davor htjeli da ona vidi stan tek kad bude u potpunosti gotov, kako bi iznenađenje bilo potpuno. Ipak, Bianka nam je pripomenula kako je točno znala u kojem smjeru treba ići prilikom odabira boja i uzoraka, budući da dobro poznaje svoju baku.

 

Kako je baka reagirala?

Budući da Biankina baka uopće nije imala uvid u promjene koje su se događale u njezinom stanu, prvi ulazak u novouređeni prostor bio je stvarno veliko iznenađenje. Bianka je najbolje opisala bakinu oduševljenost stanom: “Malo je reći da je bila izvan sebe od sreće. Apsolutno ju je sve oduševilo, a najviše veličina dnevnog boravka i to što napokon ima spavaću sobu. I sada, nakon nekoliko mjeseci stalno govori kako nikada nije tako dobro spavala kao sada. Na njoj se vidi da joj se ostvario san i da uživa u svakom kvadratu stana.” Reakcija bake dovoljno govori o uspjehu uređenja koje je predvodio Davor, uz pomoć svoje zaručnice Bianke, dok činjenica da su uspjeli završiti cijeli projekt za manje od dva mjeseca zahvaljujući pripremi i vrhunskom idejnom rješenju, zaslužuje samo velike pohvale.