Foto: Tuomas Uusheimo / tuomasphoto.com
Autor: Kristina Lugonja
Datum: 14. 01. 2016.

Drvena vikend kuća u snježnoj idili

Mnogima idealan zimski odmor predstavlja boravak u toploj drvenoj kolibi, okruženoj snježnim planinama, a mi smo pronašli upravo takav bajkoviti ambijent u dalekoj Finskoj. 

Pregledaj galeriju

Naime, ovo pozamašno, ali ipak nepretenciozno zdanje četveročlanoj obitelji služi kao kuća za odmor u slobodnim danima i redovito ju koriste tijekom cijele godine. Ipak, priznali su nam da je zimi posebno lijepo kada scenografija snježnog krajolika zaokružuje topli drveni interijer.

 

Kuća za odmor

Za koncepciju i izvedbu projekta zaslužni su arhitekti iz finskog studija Playa Architects, inače bliski prijatelji vlasnika kuće. Ta četveročlana obitelj preko godine živi u inozemstvu te su odlučili sagraditi vikendicu u rodnoj Finskoj kako bi u slobodnim danima mogli uživati u najljepšim zdanjima bogatog nordijskog krajolika. Osnova projektnog zadatka sastojala se u što većem povezivanju eksterijera i unutrašnjeg prostora čime se posebno ističe ovaj kreativni projekt. Iako su korišteni tradicionalni materijali, velike staklene stijene i razni proboji u obliku atrija koji tlocrt kuće čine vrlo razvedenim, maksimalno otvaraju interijer prema van.


Arhitektura in situ
Kuća je smještena u južnom, unutrašnjem dijelu Finske te se s njene sjeverne strane nalazi veliko jezero, dok sa suprotne nalazimo gusto šumsko područje. U skladu s tim je koncipiran i tlocrt kuće - njezin se sjeverni dio otvara prema jezeru te ugošćuje prostorije za dnevne aktivnosti, kao što su dnevni boravak te kuhinja i blagovaonica, a južni dio puno je zatvoreniji te tamo nalazimo nekoliko manjih spavaonica. Vlasnici kuće zahtijevali su od arhitekata da dnevne prostorije učine što ugodnijim i prozračnijim, bez većeg posvećivanja spavaćim sobama kako bi se obitelj poticala na korištenje sjevernog, dnevnog prostora i na taj način više družila. Jedno neobično rješenje vidljivo je na samom ulazu kuće - naime, arhitekti su ovdje odlučili smjestiti saunu koja je samo malim trijemom odvojena od ostatka kuće. Na njega se nadovezuju tuševi i garderoba, a sauna koja se inače tradicionalno odvaja od kuće čineći poseban i neovisni objekt, ovdje je postala dio njene strukture što je značilo i uštedu resursa te održiv pristup gradnji.

 

Materijali s lokaliteta
Fasada kuće napravljena je od brezinog drva koje je prekriveno posebnom crnom bojom specifičnom za skandinavsku arhitekturu, te kada se objekt promatra s jezera, crni eksterijer stapa se s tamnom šumom smještenom u pozadini. U unutrašnjosti također prevladava drvo s tog lokaliteta - breza, bor i joha koji nisu površinski tretirani kako bi se zadržala njihova prirodna i topla boja, idealna za rezidencijalne prostore. U interijeru ne nalazimo puno namještaja, tako da drvo svojom specifičnom i bogatom teksturom vizualno prevladava. U dnevnom dijelu kao fokusna točka ističe se veliki kamin u ciglenoj konstrukciji koja je prekrivena sivom žbukom kako bi se dao dojam poliranog betona.

 

Specifična klima i podneblje
Arhitekti su istaknuli da ovdje zime znaju biti vrlo hladne, čime se dostižu temperature od čak -30 Celzijevih stupnjeva, dok je ljeti područje cjelodnevno okupano suncem. Te su posebne uvjete oni morali uzeti u obzir te veliku pažnju posvetiti kvalitetnoj izolaciji kako bi kuća uspješno odolijevala vanjskim utjecajima. Također, razvedeni tlocrt i mnoštvo otvora u obliku staklenih stijena i prozora omogućuju potpunu cirkulaciju zraka u kući tijekom ljeta, tako da se sa sigurnošću može ustvrditi da je ugodna za boravak tijekom cijele godine.