Foto: Sam Siew-Shien, Mwphotoinc.com
Autor: Kristina Lugonja
Datum: 15. 03. 2016.

Jedna nova razina industrijskog stila

Urbani stil s prizvukom industrijskog karaktera možda zvuči poznato i već viđeno, no ovaj interijer je daleko od toga. 

Pregledaj galeriju

Pametan raspored, dizajn koji ništa ne skriva te privlačni chic dodaci zaslužni su za ovaj izvrstan ambijent, a super ideje i rješenja inspirirat će svakoga!

 

Uvod u priču

Odličan primjer industrijskog dizajna i urbanog šarma pronašli smo u glavnom gradu Tajvana gdje doslovno buja kreativna industrija, posebice u području arhitekture i dizajna. Svaki centimetar od ukupnih 86 kvadrata ovog stana savršeno je iskorišten i sjajno uređen, no, iako je njegov dizajn vrlo specifičan u svom karakteru i stilu, krenut ćemo od rasporeda kojeg je odredio vlasnikov način života. Budući da ima puno prijatelja koje često poziva u svoju kuću, sve se podredilo društvenim zonama koje su zasluženo zauzele većinu kvadrature. Arhitekti iz produktivnog tajvanskog studija KC odlično su odgovorili na njegove uvjete i prohtjeve te sjajno se nadovezali na sve njegove stilske preferencije.


Eklektični open space
Na samom ulazu u stan vodi vas uzak hodnik sa sivim betonskim zidovima, nakon kojeg se velikodušno otvara prozračan open space. Prva kompozicija s kojom se susrećete sastoji se od različitih ploha u području kuhinje, čija igra obogaćuje prostor i pruža mu dubinu. Crno-bijele keramičke pločice koje se s poda penju na zid definitivna su fokusna točka u tom dijelu stana, a njihov heksagonalni raspored i odlični uzorci čine sam prostor puno privlačnijim i ekstravagantnijim.

 

Iza drvene plohe koja služi kao blagovaonički stol, a sama se nadovezuje na jednostavne bijele kuhinjske elemente, nalazi se veliki bijeli zid u kojem su smještena dodatna spremišta i kuhinjski uređaji. On također služi kao razdjelnik između kuhinje i privatnog trakta kojeg nagovještaju velike drvene plohe napravljene od predivnog cedra, a koje se nastavljaju na prostor dnevnog boravka. Ovaj dio je najprozračniji i prekriven je sivim industrijskim podom koji pruža idealnu protutežu dinamičnim keramičkim pločicama. Kompozicija sivih betonskih zidova te poda u jednakoj, ali sjajnijoj nijansi tražila je nešto življe elemente koji će pomoći da ovaj kutak djeluje toplije i domaće. Drvo je itekako bitan segment, a od njega su, osim zida, napravljeni coffee stolić na kotače te okvir zanimljive sofe. Ona je, naime, vrlo šarena, no pastelne nijanse njezinih plavo-ružičastih sjedišta te potpuno šarenih jastučića se zbilja čine kao najlogičniji odgovor na sivo okruženje.

 

Detalj koji nas je naprosto oduševio čine naglašene cijevi u žarkoj plavoj boji unutar kojih su smještene električne instalacije i koje dodatno potenciraju industrijski stil koji nikad ništa ne skriva. Budući da ovdje nalazimo puno jednostavnih rasvjetnih tijela smještenih na zidu i stropu, šuma plavih cijevi čini zanimljivu kompoziciju i naglašava ono što inače pokušavamo sakriti. Unatoč velikoj količini reflektora i spotica, arhitekti su se odlučili i za neobične visilice koje se nalaze iznad blagovaoničkog stola. Podsjećaju na boce u kojim se spremaju žestoka pića, što, zaključili smo, ujedno asocira na vlasnikov način života i uživanje u druženjima i tulumima. Osim toga, radi se o poznatim svjetiljkama dizajnera Lee Brooma koji njeguje raskošniji stil koji ponekad graniči sa kičem, što su arhitekti iz studija KC uspješno neutralizirali svojim jednostavnim uređenjem. Na kraju, zidne slike sa zanimljivim grafikama i tekstovima prava su ‘točka na i’ koja zaokružuje ovaj eklektični domaće-urbani ambijent.


Spavaći trakt i tajna uređenja
U spavaćem traktu prevladava toplija boja drva kojim su također obloženi zidovi, dok je uzglavlje kreveta prekriveno umirujućom, ali živahnom plavom bojom. Na spavaću sobu nadovezuje se velika walk-in garderoba, a odmah do nje smješten je radni kutak s dugačkim radnim stolom. Kao što nam je rekao vlasnik, ova prostorija se prema potrebi može pretvoriti i u gostinjsku sobu, kako bi ugostila mnoge njegove prijatelje. Iako u interijeru nalazimo puno boja i različitih materijala, postignuta je vrlo vješto izbalansirana kompozicija koja poziva na odmor i druženje. Zaključili smo da je tajna ovakvog uspješnog, eklektičnog uređenja u tome što su arhitekti inzistirali na toploj interijerskoj atmosferi koja se postigla skladnim balansom i odličnom kombinacijom različitih boja i materijala.