Foto: Åke E:son Lindman
Autor: Kristina Lugonja
Datum: 17. 11. 2015.

Moderno gnijezdo u urbanom okruženju

Većina suvremenih preuređenja prostora najčešće počinje rušenjem nepotrebnih pregradnih zidova i stvaranjem što većeg open spacea, to će znati svaki naš vjerni čitatelj.

Pregledaj galeriju

No, kako otvaranjem prostora dobiti funkcionalne cjeline od kojih je svaka zasebna, a opet vizualno povezana s ostalima, i to na skromnoj kvadraturi, ne zanemarivši prepoznatljivu skandinavsku estetiku, pokazali su nam Rotstein Arkitekter, kreativni dvojac iz Stockholma.

 

Uklopljeno u kontekst grada
Cilj svakog arhitekta pri adaptaciji prostora jest maksimalno iskoristiti sve prednosti koje interijer nudi, a u ovom slučaju lokacija stana je zasigurno jedna od njegovih najprivlačnijih karakteristika. Smješten je na vrhu zgrade koja datira još iz tridesetih godina prošloga stoljeća te gleda na privlačne vedute Stockholma zbog čega su arhitekti htjeli naglasiti prisutnost ovog pitoresknog skandinavskog grada. Sve je to rezultiralo potpunom promjenom rasporeda stana, dok im je cilj bio pružiti pogled na grad iz svakog njegovog dijela i tako urbani eksterijer unijeti u prostor stana. Osim toga, drugačiji razmještaj bio je opravdan i time što njegovo prijašnje rješenje nije bilo u skladu sa suvremenim pristupima slobodnog, otvorenog prostora, a stan je u pojedinim dijelovima davao dojam mračnog i skučenog ambijenta.

 

Novi, logičniji raspored

Arhitekti su zatekli stan s pet malih prostorija koje nisu pružale dovoljno mjesta za ugodan život, a malen i skučen prostor tražio je renovaciju i potpuno novi pogled na uređenje interijera. Arhitekti su odlučili srušiti većinu zidova koji su pregrađivali sobe, te istodobno zaklanjali pogled i vizualno zatvarali interijer. Cilj je bio napraviti open space koji iz svakog kutka pruža pogled na grad te u kojem su svi funkcionalni dijelovi vizualno povezani. Novim položajem kupaonice i kuhinje dobivena je nova, logična podjela stana gdje je svaki dio dobio dozu intime, no i dalje s praktičnom povezanošću svih zona. Tako je, primjerice, spremište smješteno u sredinu stana te istodobno dijeli kuhinju i dnevnu sobu, no i dalje omogućuje otvorenost i prozračnost. Budući da se radi o malom prostoru, bilo je bitno dodatno stvoriti vizualni dojam većeg. Osim rušenjem zidova, čime se povezuju sve prostorije, to je postignuto i sjajnim površinama, poput crnog stakla koje reflektira sve što ga okružuje i kliznih vrata s ogledalom koja vode u kupaonicu.

 

Učinkovita rješenja za dobivanje većeg prostora
U prostoru spavaće sobe doza intimnosti postignuta je pomoću zavjese od prozirnog bijelog lana budući da je vlasnicima bilo bitno da pregrada može propuštati dovoljno jutarnjeg svjetla. Arhitekti su spretno našli i nešto prostora za radni kutak: ploča radnog stola učvršćena u zidu smještena je u dnevnom boravku i omogućuje ukućanima inspirativan rad s pogledom na grad. Zid na južnoj strani stana, odmah iznad sofe iskorišten je gotovo cijelom svojom dužinom kako bi se smjestile knjige i dokumenti - vrlo pametno i praktično rješenje. Mnoge knjige uvijek su oduzimale puno mjesta vlasnicima, a sada su smještene u dijelu stana koji bi inače ostao prazan i neiskorišten.

 

Monokromatski mozaik namještaja
Može se pronaći svega nekoliko jednostavnih motiva koji se ponavljaju u svakom dijelu i nose glavni karakter stana, poput bijelog poda od jasenovine, crnih ploha namještaja ili zidnih obloga, zavjesa od crnog baršuna i prozirnih lanenih zavjesa. Prostor je upotpunjen dizajnerskim klasicima, kao što je crni stolac Ant dizajnera Arne Jacobsena i blagovaonski stolci Ray i Charlesa Eamesa čiji bezvremenski dizajn dolazi u potpunosti do izražaja na jednostavnoj monokromatskoj pozadini koju čine ostali elementi u stanu. Gotovo jedini elementi koji se pojavljuju u boji su crveni kabel od visilica koje se protežu cijelim prostorom kuhinje (i prate kuhinjske elemente) i simpatični crveno-narančasti retro stolić na kotačiće koji se nalazi u dnevnom boravku. Pod od jasenovine koji je bijelim bajcom dobio još svjetliju nijansu proteže se čitavom površinom stana, a sastavljen je u obliku riblje kosti - ovaj zanimljiv ali suptilan uzorak sjajno se nadovezuje na ostale jednostavne elemente.