Foto: Martin Gardner
Autor: Kristina Lugonja
Datum: 25. 05. 2016.

Monokromatsko osvježenje stare kuće

Vrlo tradicionalna kuća smještena na sjeveru Londona dobila je potpuno neobično osvježenje koje ju je transformiralo u dijametralno suprotan interijer. Velike staklene stijene i drugačiji raspored još jednom su se pokazali kao najbolji alat za revitalizaciju interijera, a u nastavku saznajte što su još arhitekti napravili kako bi ostvarili ovu drastičnu promjenu i što je sve potrebno za jedan vrlo suptilan minimalistički jezik u dizajnu.

Pregledaj galeriju

Interijer željan promjena
Nagrađivani arhitekti iz britanskog studija AR pozabavili su se zahtjevnim projektom renovacije u kojem je bilo potrebno potpuno osvježiti, te povećati kvadraturu postojeće kuće. Radilo se o objektu u najmanju ruku skromnih estetskih karakteristika, a njegovu mračnu unutrašnjost vrlo su vješto transformirali u svijetao, lagodan i prozračan prostor. Ipak, sve ove drastične promjene nisu vidljive s prednje strane kuće gdje je zadržana ona ista tradicionalna fasada, baš kako su vlasnici kuće i otpočetka suradnje zahtijevali. Budući da se radi o umirovljenicima koji su u svojim zlatnim godinama htjeli uživati kako zaslužuju, odlučili su se za ovu veliku životnu promjenu, koja im se, kako smo kasnije saznali, itekako isplatila. Mi ćemo se pozabaviti samo prizemljem kuće budući da se glavni dio renovacije dogodio upravo u tom dijelu.

 

Intervencije u arhitekturi
Mračan i pretrpan prostor skromne kvadrature daleko je bio od privlačnog doma koji bi odgovarao današnjim estetskim kriterijima. Projektni zadatak nalagao je da se osmisli moderna ekstenzija u prizemlju kuće, i to na njezinoj stražnjoj strani gdje je veliki vrt ostavljao dovoljno mjesta za proširivanje objekta. Iako je suvremenost ovog arhitektonskog dodatka predstavljala bitan zahtjev pri projektiranju, vlasnici i arhitekti su se složili da prije svega mora ostvariti skladnu cjelinu s njezinom starijom i tradicionalnom bazom. Osim toga, očekivale su se minimalne promjene u rasporedu i konstrukciji kako bi se zadržalo što više tradicionalnog karaktera. Iako pri samom ulasku u kuću dobivate dojam da se radi o vrlo klasičnoj arhitekturi, posebice zbog njezine prednje fasade, što se više krećete prema velikoj staklenoj stijeni sa stražnje strane, postajete svjesni da se radi o vrlo modernom domu. Kićenost, šarenilo i različitost materijala i tekstura ustupili su mjesto potpuno minimalističkom pristupu, a crno-bijeli princip potpuno je preuzeo glavnu ulogu.

 

Raspored prostorija i namještaja
Pri ulasku u kuću susrećete se s uskim hodnikom pokraj kojeg je smještena velika prostorija za gledanje filmova koja služi i kao lounge prostor u kojem se vlasnici mogu odmoriti. Na ovu sobu naslonjena je mala kupaonica te vešeraj, nakon kojih nastupa veliki open space. Ovdje nalazimo prostranu kuhinju sa širokim otokom uz koji se ponekad nalaze barski stolci, vrlo praktični kad je potrebno samo nešto prezalogajiti u kuhinji. Pokraj ovog dijela smješten je veliki blagovaonički stol nadomak kojega se nalazi mali kutak za čitanje. Odmah uz velike staklene stijene smješten je i dnevni boravak. Osim što unose veliku količinu danjeg svjetla, prednost staklenih stijena jest i u tome što se mogu potpuno otvoriti i time doslovno osigurati spajanje interijera i eksterijera budući da se na dnevni boravak naslanja velika terasa i lijepo uređeni vrt. Kako bi se dodatno povezali vanjski i unutarnji prostor, služi i veliki zid koji se isprekidano proteže kroz cijelo prizemlje i nastavlja kroz terasu. On logično usmjerava kretanje prema staklenim stijenama koje vas pozivaju da im se što više približite i uživate u zelenilu. Osim toga, ovaj zid stvara i različite funkcionalne zone i suptilno dijeli prostor.

 

Tradicionalno vs. suvremeno
Pri projektiranju kuće vodilo se računa i o njezinoj učinkovitosti. Osim što je nadograđen dio izvrsno izoliran, u cijelom prizemlju nalazimo energetski učinkovito (i vrlo praktično) podno grijanje, dok kamin smješten u središnjem dijelu društvene zone pruža potrebnu količinu topline te vizualno pospješuje dojam ugodnog prostora. Na kraju zaključujemo da je ovaj interijer ispao potpuno drugačije od tradicionalne kuće koja nas je dočekala s prednje strane. Kako modernim arhitektonskim dodacima i staklenim stijenama, tako i minimalističkim namještajem te rasporedom, ovo nekad staro zdanje zasjalo je u potpuno novom svjetlu.