Foto: Alts Design Office
Autor: Kristina Lugonja
Datum: 25. 09. 2015.

Neobičan obiteljski dom odjeven u drvo

Već smo nekoliko puta predstavili projekte japanskih arhitekata koji se ističu maksimalnim korištenjem kvadrature koju pruža oskudna građevinska parcela.

Pregledaj galeriju

Takvo je i ovo rješenje, no vizualno potpuno drugačije od svih srodnih mu projekata. Pogledajte kako izgleda kada određeni materijal prevlada u prostoru te što znači kada vanjski oblik kuće postane doslovna inspiracija za njezino uređenje iznutra! 

 

Odnos oblika kuće i unutarnjeg prostora

Obiteljska kuća koju vam predstavljamo smještena je u predgrađu Kyota i svojim oblikom ne razlikuje se puno od ostalih objekata u susjedstvu. Budući da je u Japanu uobičajeno boriti se za svaki kvadrat koji bi se mogao funkcionalno iskoristiti u stanovanju, ovakva dvokatnica vrlo izduljenih proporcija ovdje nije ništa novo. Za očekivati bi bilo da unutarnji prostor nije toliko ugodan zbog neobičnih odnosa kvadrature i visine objekta, no ovaj projekt još jednom pokazuje da su japanski arhitekti pravi stručnjaci u tome kako skromnost kvadrature okrenuti u svoju korist i u jako oskudnim uvjetima stvoriti vrlo ugodan prostor. Budući da je kuća disproporcionalno visoka, arhitekti su odlučili tu njezinu karakteristiku iskoristiti kao motiv koji se ponavlja u čitavom interijeru. Gotovo svi otvori, od vrata do prozora karakterističkog su oblika - siluete visoke kuće. Pomoću tog motiva u kući se ostvaruje poseban doživljaj zbog kojeg na trenutke izgleda poput scenografije za neki dječji film, no sveopći dojam nije pretjeran - sve je uređeno sa stilom, a od stanara smo saznali da je u kući vrlo ugodno za živjeti.

 

Kontrast fasade i tamnijeg interijera
S obzirom na vanjski izgled kuće i prevladavajuću bijelu boju, ulazak u unutarnji prostor posebno iznenađuje. Naime, dominiraju tamniji tonovi - drvenom oblogom prekriveni su neki od zidova, od drva je također napravljen velik dio namještaja te stepenice koje vode na gornji kat. Naime, vlasnik kuće je inzistirao na drvu kao materijalu koji će zavladati tim prostorom, a arhitekti su ga, unatoč tome što se to činilo nemogućim za prostor skromne kvadrature uređen u tamnim bojama drva, uspješno učinili prozračnim.

 

Blagovaonica kao središte
U središtu kuće smještena je blagovaonica koja ima dvostruku visinu te zbog toga djeluje prostrano i poziva na druženje. Ona je također vizualno povezana sa svim drugim prostorijama i služi kao glavno mjesto okupljanja cijele obitelji. Dnevni boravak nalazi se s prednje strane kuće te je do njega potrebno ući kroz blagovaonicu, a na taj način ona postaje dio koji povezuje sve ostalo i prodire u svaki kutak stana. Kuhinja je smještena na suprotnoj strani i dijeli se na dva dijela pomoću ugrađene radne plohe. Vlasnici su podijelili s nama kako je to posebno praktično jer roditelji dok kuhaju mogu bez problema paziti na djecu koja obično sjede na šanku preko puta. U području kuhinje jednostavne visilice pružaju direktno svjetlo na radnu plohu, a dodatna rasvjeta u obliku zidnih reflektora koji se lako usmjeravaju omogućuje da nikada ne nedostaje svjetla. Osim toga, pametno pozicionirani otvori na kući omogućuju da je tokom cijele godine okupana prirodnim svjetlom te da uvijek djeluje svjetlo i pozitivno.

 

Svježina plave boje
U topli karakter kuće sjajno se uklopila plava boja kojom su obojani zidovi u dijelu gdje su smješteni kupaonica i toalet. Osim što unosi malo svježine u prostor, plava boja direktno označava da je taj dio predviđen za osobnu higijenu i čišćenje. Osim toga, tu kolorističku priču su popratili i neki od detalja u plavoj boji koji su dodatno oživjeli druge dijelove interijera. Na katu kuće smješten je spavaći trakt - dvije dječje sobe i glavna spavaća soba za roditelje. Galerija na katu gleda na središnji dio kuće, tj. blagovaonicu čime je zaista zaokružena cijela priča i simbolično je opet stavljen naglasak na obitelj, odnosno prostor u kojem se svi rado okupljaju. S divljenjem zaključujemo - ovo je prava obiteljska priča ispričana na potpuno nekonvencionalan način.