Foto: Pedro Kok
Autor: Kristina Lugonja
Datum: 12. 04. 2016.

Transformacija obiteljskog doma u trendy društvenu zonu

Nešto drugačiji način života od onog uobičajeno obiteljskog nalaže i drugačije uređenje interijera, a upravo jedan takav oblikovao je dom koji vam predstavljamo. 

Pregledaj galeriju

Radi se o stanu u São Paolu kojeg su arhitekti iz brazilskog studija Flavio Castro preuredili u pravi samački apartman. Karakter stana reflektira i osobnost njegovog vlasnika - mlad, zanimljiv i drugačiji prostor pun je inovativnih detalja i zrači suvremenim stilom.

 

Središte ovog privlačnog samačkog stana čini vrlo velika društvena zona. Budući da je taj dio najzanimljiviji, a sama renovacija nije zahvatila ostale dijelove stana, samo njime ćemo se pozabaviti u ovom tekstu. Osim toga, taj društveni trakt u kojem su objedinjeni kuhinja, dnevni boravak i tv-soba toliko je prostran da zbilja zaslužuje detaljniju analizu dizajna kakvu vam uvijek volimo priskrbiti. U starom rasporedu stana bilo je potrebno srušiti više zidova kako bi se ova zona što bolje vizualno povezala. Tako je uklonjen zid koji je razdvajao sobu predviđenu za gledanje tv-a od dnevnog boravka, čime se već vrlo prozračan boravak dodano proširio. Uklonjena je i cijela zasebna prostorija u području blagovaonice gdje je bio smješten toalet. Rezultat ovog značajnog proširivanja jasan je odmah na prvi pogled. Velika otvorenost interijera sugerira slobodu kretanja i dopušta vam da sve upijete odjednom.

 

Ipak, ovdje se nalazi toliko zanimljivih detalja da je potrebno malo više vremena kako bi se on bolje upoznao. Počnimo, dakle, od kuhinje. Dio kuhinjskih elemenata koji su je razdvajali od blagovaonice također je uspješno uklonjen, tako da njezini vrlo specifični plavi ormarići dolaze do izražaja i u drugim dijelovima stana. Zanimljivo je i to što dolaze u različitim nijansama plave što im daje dodatnu dubinu, i uspješno se izbjegao površan karakter uređenja. Budući da vlasnik voli masivno drvo, na njemu se stvarno nije štedjelo. Velik drveni stol s udobnim stolcima zauzima mjesto blagovaonice i odlična je protuteža spomenutim plavim ormarićima. Horizontale u obliku niskih betonskih polica koje kreću od blagovaonice pa sve do kraja dnevnog boravka dodatno naglašavaju velikodušne dimenzije ovog prostora - time on djeluje još dulje nego što zaista jest.

 

Velike gres pločice jedan su od mnogih prirodnih materijala koje nalazimo u stanu, a kako bi se razbila potencijalna monotonija, služe koloristički akcenti. Kvadratne svjetiljke u različitim bojama nalaze se na ovoj polici koja ujedno može služiti kao radna ploha, a ispod nje smještena je još jedna (koja služi za odlaganje knjiga). Poznate svjetiljke Beat koje su inspirirane izradom metalnih predmeta u Indiji a dizajnirao ih je Tom Dixon, vise iznad blagovaoničkog stola te odlično nadopunjuju širok prostor. Sa suprotne strane interijera smještena je velika i udobna sofa u sivoj boji, pokraj koje se nalazi odličan žuti akcent. Dva naslonjača u ovoj veseloj boji prava su ‘točka na i’ s obzirom na sveopći kolorit.

 

Odmah pokraj smještena je tv-soba u kojoj prednjači vrlo zanimljiv detalj. Naime, promatrača može na prvi pogled zavarati velika polica koja se nalazi na susjednom zidu - iako se čini kao da je korišteno drvo, radi se o potpuno drugačijem materijalu. Vrsta ovog čelika koji se komercijalno naziva cor-ten tretirana je na poseban način i inače se koristi za oblaganje fasada ili za razne primjene u eksterijeru, budući da ga odlikuje stabilan i dekorativno zanimljiv korozioni sloj. S obzirom na svoju uobičajenu primjenu, iznenadila nas je njegova upotreba u interijeru, ali još jednom smo se uvjerili da eksperimenti s materijalima mogu dovesti do odličnih rezultata. Njegova robusnost sjajno se nadovezuje na industrijski karakter cijelog stana, a crvenkastosmeđa boja uz zanimljivu teksturu jako dobro nadopunjuje cijelu interijersku priču. Osim toga, s policama je spojena velika ploča također od cor-tena, koja zapravo skriva vrata, a ona vode u spavaći dio stana. U ovom dijelu nalazimo i neobičnu policu koja je smještena četrdesetak centimetara ispod stropa, a ista takva se nalazi i u području blagovaonice i dnevnog boravka. Radi se, naime, o polici koja skriva LED rasvjetu uperenu u zid te pruža suptilno i prijeko potrebno ambijentalno svjetlo, a ujedno može poslužiti za smještaj dodatnih stvari.

 

U skladu s tim, rasvjeta je u stanu jako dobro osmišljena pa uz manji broj rasvjetnih tijela koja privlače pažnju svojim oblikom, nalazimo vješto pozicionirane spotice koje osiguravaju da je stan uvijek dobro osvijetljen. S obzirom na korištenje prirodnih i neobičnih materijala, saznali smo da je glavna misao vodilja prilikom definiranja idejnog rješenja bila iskreno pokazati konstrukcijske dijelove, te dopustiti materijalima poput betona ili stakla da preuzmu glavnu ulogu uređenja. Hrabra upotreba boja jako se dobro nadovezala na cijelu ideju te osigurala da ova pozamašna društvena zona zablista na način na koji zaslužuje. Za kraj, vlasnik je podijelio s nama da naprosto obožava ovaj stan, a još više voli pozivati svoje prijatelje na večere i druženje kako bi ponosno pokazao svoj ekstravagantno uređen dom. Iz toga samo možemo zaključiti da su arhitekti izvrsno odradili svoj posao.