Foto: Assen Emilov
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 19. 01. 2016.

Dom prepun inspiracije i pozitivne interijerske vibracije

Interijer u koji vas vodimo ovoga puta nalazi se u Sofiji u Bugarskoj. Radi se o stanu koji je jednostavno vapio za renoviranjem i prostornom reorganizacijom. 

Pregledaj galeriju

Arhitektonski studio dontDIY u potpunosti je preuredio prostor. Obzirom da su od investitora dobili posve odriješene ruke, od derutnog, mračnog i nezanimljivog interijera uspješno su kreirali moderan stan koji odmjereno koketira sa stilovima te nudi niz prikrivenih interijerskih rješenja. Stoga, prošetajmo zajedno kroz ovu dojmljivu, inspirativnu stambenu poslasticu...

 

Arhitektonski studio vrlo upečatljivog imena dontDIY, što u prijevodu znači - ne radi sam, dobio je zadatak urediti interijer stana na prvom katu stare zgrade u užem centru bugarske Sofije. Glavni i jedini zahtjev investitora bio je da stan bude što svjetliji i prozračniji, odnosno da se postojećem, pomalo mračnom ambijentu podari što više izvora prirodne svjetlosti. U svemu ostalom, arhitektonskom kolektivu ruke su bile odriješene, i dobro da jesu, obzirom da su polučili zaista impresivan, koloritni funky interijer koji se, provjereno, baš svakome dopao, ponajviše u konačnici samim vlasnicima.

 

Za početak, prostor od svega 80 četvornih metara, stvaran je s premisom da svaki centimetar bude praktično iskorišten, no da stan ne djeluje zagušeno ili opterećeno. Ono što smo odmah uočili jest nekoliko kreativnih rješenja u obliku spremišnih, funkcionalnih prostora. Jedan upravo takav je kuhinja, koja se skriva iza bijelih, nenametljivih pomičnih harmonika-vrata. Tim potezom, točnije zatvaranjem vrata kada kuhinja nije u uporabi, dnevni boravak u kombinaciji s blagovaonicom vizualno je povećan u kontekstu smislene cjeline. Iako se upravo u tom dijelu zadržala svojevrsna bjelina i prirodni materijali kao što su drvene plohe u natur boji kod blagovaonskog i radnog stola te luckastog poličara, možemo reći kako je dnevni boravak itekako koloritno osviješten. Naime, pojedini razigrani elementi, poput modre modularne sofe koja sjajno kontrira bijeloj pozadini, točnije zidu od opeke, umjetničke slike i prepoznatljivog, lebdećeg crnog rotirajućeg Jean Prouvé Vitrinog rasvjetnog tijela, podarili su ovoj zoni od tri cjeline pravi mladenački, moderni stil koji vuče korijene iz skandinavskog, ali je spretno nadopunjen i industrijskim.

 

Detalj koji nas se posebno dojmio, itekako koristan i efektan u ovim hladnijim danima, jest kamin na biogorivo, a nalazi se u - ugradbenom ormaru. Kako bi uživanje u pucketanju vatre bilo dojmljivije, ispred njega su postavljena i dva retro, pastelnozelena naslonjača u kojima je opuštanje i uživanje jednostavno zagarantirano. Zanimljivo je kako su u spomenuti ugradbeni ormar u niši, osim kamina integrirani i hladnjak, perilica suđa i rublja, kao i klima uređaj, što ponovno svjedoči o nizu prikrivenih, oku nevidljivih, ali prisutnih osnovnih funkcija koje potražuje svako domaćinstvo današnjice. Da su vlasnici veliki obožavatelji prirodnih materijala, dokazuje i ostatak, ovog s ukusom dizajniranog interijera. Ako se pak osvrnemo na podnu oblogu, točnije parket u tonu četkanog hrasta položenog u obliku riblje kosti za što efektniji vizualni dojam, primijetit ćemo kako je on kao takav skladno zastupljen duž cijelog stana, naravno, očekivano izuzevši kupaonicu.

 

Istaknuta naturalnost najbolje dolazi do izražaja u spavaćoj sobi čiji je kraljevski akcent svakako prostrani bračni krevet načinjen od iverice. Njegovo ručno izrezbareno i pomalo kitnjasto, magično uzglavlje kao i sam okvir kreveta, detalji su u koje smo se naprosto zaljubili. Kako bi što više, opravdano, došao u prvi plan, ujedno je i jedini element te svojevrsni ukras u spavaćoj sobi u kojoj ćemo moći pronaći još samo dva noćna ormarića, još jedan retro naslonjač te garderobni ugradbeni ormar na stijeni nasuprot prozoru. Poseban šarm ovom prostoru daju još pomalo neočekivane prostorije, kao što je, kako ga vlasnici vole nazvati, zimski vrt na betonskom podestu koji se ujedno koristi i za svakodnevno vježbanje yoge. Osim što je pomalo izoliran i pogodan za uzgajanje bilja, bonus ovog segmenta stana je predimenzionirani prozor s kojeg se pogled proteže na ulicu obogaćenu bujnim lisnatim i gustim drvoredom.

 

Iako znatne intervencije u odnosu postojeće i nove pozicije prostorija nisu rađene, zanimljivo je kako je na mjestu današnjeg hodnika bila kuhinja, čiji su elementi u današnjem postavu spretno i vješto iskorišteni kao dostatan spremišni prostor. Tu smo zatekli i još jedno upečatljivo modro izdanje. Radi se o totalno cool i dizajnerski pomaknutom poličaru, prividno naslonjenom na zid, čije police funkcioniraju kao svojevrsna mini galerija za vlasnikove knjige i umjetnine. Ono što u ovome stanu vizualno pomalo odudara jest kupaonica opasana bjelinom, no, onaj šarmantni karakter koji pronalazimo posvuda ipak je djelomično interpretiran kroz posebno oblikovane niše za kupaonske sitnice, kao što su toaletni papir, pretinac za mirise, pa čak i tiskovine.

 

Možemo samo još nadodati kako je ovaj izrazito skladno i odmjereno uređen interijer sjajan i ponosan predstavnik nenametljive kombinacije stilova, naglašen karakterom osebujnih, ali dizajnerski osviještenih vlasnika.