Foto: Hey!Cheese photography
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 14. 07. 2016.

Genijalan stan u kojem živi Bart Simpson

Z-axis Design studio, sa sjedištem na Tajvanu, dizajnirao je ovaj chic minimalistički stan čiji je fokus na crnoj i bijeloj kao osnovnim bojama.

Pregledaj galeriju

 

No, ipak nije ostalo sve na tome, obzirom da je u tu monokromatsku osnovu dodana i slojevita žuta kao akcent koji je cijeli prostor dodatno razigrao i utoplio. Zanimljivost projekta u koji vas ovoga puta vodimo, leži i u jednom neobičnom gostu - svima omiljenom liku, Bartu Simpsonu - koji se svojim karakterom sjajno uklopio u ovaj impresivan i genijalan stambeni prostor.

 

Crno-bijela kombinacija klasična je i s bezvremenskom ljepotom, a izvrsno se uklapa u bilo koji prostor. No, ponekad je poželjno dodati i malo boje te šarenih dodataka kako bi cjelokupan dojam bio još potpuniji i karakterno vezan za same vlasnike stana. Baš kao i u ovom slučaju koji vam upravo predstavljamo. Moderan je to stambeni interijer od svega 68 četvornih metara u gradu Taichung na Tajvanu čije uređenje i impresivnu ideju potpisuje tamošnji renomirani Z-axis Studio. Lajtmotiv ovog efektnog stana svakako je, kako i sami dizajneri ponosno ističu, slojevita žuta koja svjesno dominira prostorom, ali ujedno pruža i jarko koloristično iznenađenje otvorenom konceptu samog prostora. Žutu prugu tako smo odmah primijetili već u glavnoj zoni, točnije dnevnom boravku u koji je integrirana i blagovaonica te kuhinja. Upravo je ona postala sastavni dio i zaštitni znak niza crnih ugradbenih ormara s mat frontama.

 

I dok se u jednom od njih vješto skrivaju i kuhinjski elementi te uređaji, drugi pak, koji se stilski nastavlja na njega na suprotnom zidu, isto tako posjeduje spomenutu prugu pri čemu se stvara vizualni kontinuitet u prostoru. U kreiranju zaokružene priče dnevnog boravaka sudjelovao je i jedan žuti blagovaonski stolac koji se zgodno ukomponirao uz preostala jednaka tri crna, te crni blagovaonički stol. Zanimljivo je kako je u cijelom stanu izbjegnuta varijanta klasične rasvjete poput visilica. Umjesto toga, dizajneri su se odlučili za diskretne stropne spotice, ali i fleksibilne zidne svjetiljke s dugačkim, pomičnim zglobom koji omogućuje proizvoljno usmjeravanje tamo gdje je ono u tom trenu potrebno. Ono što nas je posebno oduševilo jedan je element koji će baš svakome izvući osmijeh na lice. Pogađate, radi se povećoj figura lika Barta Simpsona iz kultnog animiranog serijala Simpsoni. Upravo je on svoje mjesto osigurao u samom dnevnom boravku gdje “živi” neki svoj paralelni život s vlasnicima stana, a ujedno je prostoru podario još jednu pomaknutu, neuobičajenu vedru notu.

 

Slične figure različitih junaka iz crtanih, ali i igranih filmova, pronašli smo i u susjednoj prostoriji, točnije radnoj/glazbenoj sobi, gdje je prevladavajuća crna boja ipak pomalo ublažena i “osvijetljena” jednakim parketom kojeg smo zatekli i u dnevnom boravku, bijelim zidovima, namještajem u boji tamnog drva te staklenim, transparentnim ulaznim vratima koja su poslužila kao trik za vizualno povećanje i protočnost cjelokupnog prostora. Interesantan dekor u radnoj sobi svakako su i električne gitare koje je vlasnik postavio na zidne nosače, umjesto, primjerice, možda očekivanih slika i postera. A da je senzibilitet prema glazbi itekako izražen, svjedoči i masivan narančasti retro zvučnik s pripadajućom audio opremom nonšalantno postavljen u središtu same sobe. Sličan stil, koji smo pronašli ovdje, prevladava i u spavaćoj sobi, ali s malo bogatijim nijansiranjem u korist sive.

 

No, i tu postoji detalj koji nas se posebno dojmio, a to je uzglavlje kreveta te noćni ormarić, napravljeni od materijala koji sjajno imitira grubi beton. Time se diskretno u cjelokupni dojam unio i sve poželjniji dašak industrijskog stila, koji su vlasnici oplemenili i naglasili minimalističkim, zgodnim retro detaljima te višebojnim jastučićima. Sveprisutno sivilo je, kako pričaju dizajneri, korišteno kako bi se održao umirujući i prirodni osjećaj, obzirom da se ipak radi o spavaćoj sobi. Iako je u pitanju njezina prilično mala kvadratura, da bi se dobio “dodatni prostor”, drveni ormar s policama integriran je u zid čime se nije narušila prohodnost same prostorije ili nepoželjno oduzimanje od cjelokupne kvadrature. Prostorija u koju nekako uvijek volimo zaviriti, a svojevrsni je odraz vlasnika, željeli to oni priznati ili ne, svakako je kupaonica (i toalet).

 

Sve ono što smo spomenuli na samom početku ove priče, upravo se u ovoj prostoriji spojilo u jedno, a to je kombinacija sive i crne upakirane u raskoš i luksuz pročišćenih i jasnih, zrcalnih ploha s kojima se poigrava ambijentalna rasvjeta i danje svjetlo koje dopire kroz veliki prozor s mliječnim staklom. Na kraju samo možemo zaključiti kako je ovaj moderni tajvanski chic poprilično vizualno jednostavan i za život ugodan, ali s druge strane pomno kreiran na zadovoljstvo vlasnika koji u njemu, uz Barta Simpsona, itekako svakodnevno uživaju.