Foto: Dženat Dreković
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 18. 12. 2015.

Romantičarski sklad u sarajevskoj interpretaciji

Kako izgleda kombinacija naizgled nespojivog u sarajevskoj interpretaciji stana u centru grada, u izvedbi ambicioznog i cijenjenog ženskog trojca - dvije arhitektice te vlasnice stana s posebno razvijenim senzibilitetom prema književnosti, filmu i umjetnosti općenito, doznajte na idućim stranicama!

Pregledaj galeriju

 

U potrazi za spektakularnim i još neviđenim interijerima, ovoga puta zaputili smo se u susjednu nam Bosnu i Hercegovinu, točnije u centar Sarajeva. Naime, tamo smo pronašli zanimljiv projekt interdisciplinarnog arhitektonskog studija Firma iza kojeg stoje dvije dame, arhitektice Nermina Zagora i Dina Šamić. Upravo su one svoje snage udružile s još jednom damom, ujedno vlasnicom stana kojeg upravo gledate, inače smještenog u blizini sarajevske Akademije likovnih umjetnosti i pješačkog mosta Festina lente. Riječ je o stanu površine 98 četvornih metara u zgradi novijeg datuma.

 

No, unatoč toj činjenici, projektantice su imale zahtjevan zadatak prenamjene cjelokupnog projekta, odnosno zadanih prostorija koje izvorno nimalo nisu udovoljavale vlasnici svojom dispozicijom, kao niti veličinom i predviđenom namjenom. Kako bi to sve skupa prepravile, arhitektice su itekako morale “zasukati rukave” i prikloniti se kompleksnoj adaptaciji koja je rezultirala, složit ćemo se na prvi pogled, wow efektom. Naime, za početak su prošireni kupaonica i toalet, dok je ostava poprimila funkciju, bez imalo zadrške i dvojbi, raskošne walk-in garderobe, kako i priliči jednoj dami. Ono što se zadalo kao konačni cilj bilo je ostvarivanje kružne veze duž cijelog stana, pa su tako spavaća i radna soba te dnevni boravak i hodnik međusobno povezani centralno pozicioniranim dvokrilnim vratima. Tu se, naravno, ostavila i očekivana mogućnost njihovog zajedničkog, ali i zasebnog korištenja.

 

Za razliku od zatečenog stanja, točnije jedne konfuzne prostorne nefleksibilnosti stana, ovim potezima postigla se svojevrsna skladna i logična povezanost koja je ovom izrazito girly i šarmantnom stanu dala još jednu novu, impresivnu fluidnu dimenziju. Obzirom da vlasnica ima razvijen velik senzibilitet prema filmovima, književnosti i umjetnosti općenito, a u pitanju je i dakako rezidencija nježnijeg spola, sam izgled i karakter interijera poprimio je upečatljiv stilski izričaj proizašao upravo iz navedenih interesa. Interakcija suvremenog, minimalističkog dizajna i eklektičnih elemenata u korelaciji s motivima klasicističkog, najbolji su mogući opisni predznaci ovog toplog ženskog stana, jedne moderne i urbane mlade djevojke. Već pri samom ulasku u stan, preciznije u hodnik, dominantan i primjetan element je centralno pozicionirana raskošna visilica kao i ružičasti “statement” naslonjač, dok se na zidnim plohama odmah uočavaju simetrično postavljena vrata od poda do stropa, ali i ljupka biblioteka te stolić s pridruženim, predimenzioniranim zidnim zrcalom tik iznad njega, koji je hodniku osigurao vizualnu varku - prostranost. Svojevrsni produžetak hodnika, dakako, smirujuć je i ugodan za dnevni boravak kojem je spretno pridružena i blagovaonica, ali i kuhinja.

 

Kao i u ostatku stana, i ovdje dominiraju nježniji tonovi sive, ružičaste i bijele te diskretni cvjetni uzorci, a kao sveprisutni lajtmotiv interijera svakako su patinirani zidovi koji su cjelokupnom prostoru osigurali obgrljen kontrastni karakter nadopunjen na postojeću toplinu, udobnost i ugodnost. Tome u prilog ide i odabir te kombiniranje namještaja čiji su elementi uglavnom posebno dizajnirani s ugradbenom funkcijom, kao što je, primjerice, gotovo cjelokupna kuhinja, šank te police. Sve njih karakteriziraju suvremene, čiste i ravne linije koje se diskretno referiraju na “hladni” minimalizam koji je u ovom slučaju ipak svjesno zagubio taj neželjeni prefiks.

 

Obzirom da je dobra povezanost ključ ovog projekta, spomenimo kako to potkrepljuje činjenica i da je spavaća soba povezana s radnom i kupaonicom, ali i sve skupa s balkonom. I dok je spavaća soba pravi pravcati preslik šarma ljupkog ženskog karaktera vlasnice, kupaonica je pak oformljena stilskom suvremenošću. Ravne linije, ortogonalne geometrijske forme otisnute sivo-bijelom nenametljivom kombinacijom tonova, s rasvjetnim sustavom u obliku decentnih, prozračnih visilica te nizom velikih zrcala, pravo su i neočekivano iznenađenje, ali i osvježenje u ovoj interijerskoj priči posve drukčijeg karaktera.

 

Sve u svemu, možemo samo zaključiti kako je dom ove mlade žene interesantan pokazatelj fuzije osobnog stila i karaktera privatnih dekorativnih detalja, koji su zahvaljujući sjajnom arhitektonskom dvojcu zadobili jednu ljupku (doslovno) zaokruženu priču u cijelosti.