Foto: Frane Fabris/Moja4zida
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 10. 03. 2016.

U gostima kod Borne Rajić na njezinoj zagrebačkoj adresi

Nakon više od cijelog jednog desetljeća, modna dizajnerica, vlogerica i odnedavno spisateljica, Borna Rajić, odlučila je svoj pariški dom zamijeniti onim zagrebačkim. 

Pregledaj galeriju

Prvi smo ušetali u njezine prostrane odaje u samom centru grada te se ugodno podružili s osebujnom i uvijek nasmijanom te simpatičnom Bornom koja nas je ekskluzivno provela kroz svaki djelić svog privremenog doma, u kojem, kako ističe, caruje obiteljska ljubav, toplina i velika pozitiva oplemenjena skladnim i modernim dizajnom kakav preferira.

 

Nakon više od jednog desetljeća pravog chic života u francuskoj prijestolnici Parizu, na kojem bi joj svatko opravdano pozavidio, Borna Rajić vratila se u Zagreb. Ova, kako za sebe voli i sama reći, prije svega modna dizajnerica, a onda i vlogerica te spisateljica, srdačno nas je ugostila u svom privremenom zagrebačkom domu u strogom centru grada i upustila u svoje odaje kako bi barem prividno doznali kako je to biti i živjeti kao Borna. Iako je, kako ističe, u Zagrebu trenutno u svojevrsnom tranzitu, nije znala niti željela natuknuti koliko će se zadržati, ali nam je rekla kako ju je nešto vuklo da se ipak vrati te da tu provede neko vrijeme zajedno sa svojim sinovima, točno onoliko koliko joj to bude savjetovao njezin unutarnji glas.

 

Iako se smjestila u već potpuno namještenom, prekrasno uređenom stanu u funkciji dugoročnog najma, Borna ga je ipak odlučila oplemeniti svojim privatnim detaljima i stilskim izričajem, jer kako nam je objasnila, eklektičnost i neagresivna sofisticirana, moderna raskoš te jarke boje, njezine su preferencije, kako modne tako i one interijerske. Naravno, sve u svrsi toga kako bi se osjećala dobro i smireno, “kao doma”. Već samim ulaskom u zgradu na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice, jako uzbuđeni, znali smo da nas očekuje nešto vrijedno naše, a i vaše pažnje. Osebujna, simpatična i uvijek nasmijana Borna, koja inače finalizira te uskoro izdaje svoju autorsku knjigu, koja progovara o mogućnostima ljepšeg i kvalitetnijeg življenja, dočekala nas je odjevena u jednu od svojih modnih kreacija. Ništa manje nismo niti očekivali, a bio je to i posve logičan potez jedne modne dizajnerice.

 

Zajednički smo se ušetali u njezin ovalni, prostrani dnevni boravak čiji pogled, koji puca na Gajevu ulicu, ali i daleko na Dolac, nam je odmah okupirao oči. Predivno! Iako minimalistički, ali opet dovoljno namješten, gdje je moderni minimalizam izražen kroz poneke dizajnerske elemente namještaja, ukomponirane sa svima pristupačnim Ikeinim, dnevni boravak čini se zaista ugodnom zonom za boravak i druženje. Činilo se kako je i Borna njime zadovoljna, a to nam je potvrdila rekavši nam kako se tu osjeća jako ugodno te da u njemu provodi mnogo vremena. Iako i nije, kako i sama kaže, osoba od kuhinje, obzirom na sve obveze i angažmane koje ima kroz dan, pojasnila je kako joj taj dio stana i nije baš bio fokus, stoga ju kvadratura malene kuhinje koja funkcionira zajedno s blagovaonicom nije pretjerano opterećivala. Iako potpuno opremljena te uređena s prevladavajućim bijelim, diskretnim, jednostavnim elementima, zona je to koja Borni u njezinom intenzivnom rasporedu služi samo kao prolazna prostorija stana s jasnom primarnom funkcijom.

 

Ono što se pak ne može tako okarakterizirati svakako je njezina spavaća soba. Smirujuća, ugodna i pročišćena! Mjesto je to u kojem se Borna voli osamiti, sastati sa svojim mislima, ili jednostavno u intimi svojih kvadrata pročitati neku dobru, inspirativnu knjigu. Prostran bračni krevet minimalističkog dizajna, upotpunjen je šarenim dekorativnim jastučićima, ali detalji koji su nam svakako zapeli za oko su samo neke od Borninih kreacija koje smo imali prilike i malo razgledati izložene na vješalicama pored. Nasuprot njezine spavaće sobe pronašli smo i kupaonicu. I u njoj, kao i u većini stana, prevladava bjelina i prozračnost, ali ovdje se to ipak “razbilo” sivim, sjajnim, predimenzioniranim pločicama, što na podu, što na zidu. Praktična je to, funkcionalna i jednostavna kupaonica s tuš kadom nasuprot ogledala i umivaonika, ali začinjena, kao i u ostatku stana, s Borninim detaljima koji jasno ocrtavaju njezin stil i karakter. Iako smo htjeli zaviriti i u dječju sobu, nismo željeli buditi Borninog najmlađeg sina koji je čvrsto spavao i iskorištavao svaki trenutak svojih školskih praznika.

 

Još jednu sobu u stanu koju posjeduje, Borna je pretvorila u privremeno spremište svojih kreacija, tkanina, pribora za šivanje. Obzirom da se radilo o svojevrsnom radnom prostoru u kojem vlada kreativni nered, kakav i treba biti kada je u pitanju modni svijet, odlučili smo ga samo spomenuti, ali ne i foto zabilježiti. Ali da je u njemu vladala jedna posebna energija i pozitivnost, kakva pršti i iz Borne, mini kaos smo u potpunosti zanemarili i samo se prepustili. Iako ste, vjerojatno kao i mi (nećemo se samozavaravati), očekivali nekakvu raskoš i luksuznost Borninog zagrebačkog doma, moramo priznati da smo se ugodno iznenadili svojevrsnom nenametljivošću ovog njezinog privremenog, u kojem je, kako nam je ispričala, jedino bitno da je okružena obiteljskom ljubavlju, zaigranošću, pozitivnim vibracijama te da može sa svog prozora osluškivati ritam svog voljenog grada. Osluhnuli smo ga nakratko i mi, i stvarno je, još jednom potvrđeno iz prve ruke, divan!