Foto: Frane Fabris/Moja4zida
Autor: Latica Martinis Filković
Datum: 16. 02. 2016.

Upoznajte pravu pravcatu divu iz strogog zagrebačkog centra

Ušetajte u prostor koji će vas jednostavno osvojiti svojim izgledom, karakterom i osebujnim uređenjem. 

Pregledaj galeriju

 

A ako uzmete u obzir činjenicu da se radi o starogradskom zagrebačkom stanu, te da je na njegovo današnje izdanje utjecala samo i isključivo vlasnica svojim idejama i realizacijom, onda se cjelokupnom projektu mora odati posebno priznanje i pažnja. Upravo smo to učinili te rado podijelili s vama, dragim čitateljima.

 

Želja za različitošću i romantičnom udobnošću boravka, ono je što je vlasnica ovog stana za kratkoročni najam, Lea Veić, uspjela postići i realizirati. Izrazito poduzetna, osoba s dugogodišnjim iskustvom u tom poslu, i ovoga puta nas je oduševila svojim projektom, obzirom da smo već jedan Lein stan, ne tako davno, s veseljem predstavili na stranicama Moja4zida. Ovoga puta s Leom smo obišli njezinu Divu, apartman smješten na prilično atraktivnoj lokaciji, u neboderu na križanju Masarykove i Gundulićeve ulice.

 

Iako se radi o starogradskom stanu, s karakterističnim za njega visokim stropovima, kao i rasporedom prostorija po principu ulaska jedne u drugu, upravo te tipičnosti vlasnica je u ovom stanu od čak 100 kvadratnih metara odlučila zadržati. Dvije velike spavaće sobe, povezane dnevnim boravkom, dvije prostrane i potpuno adaptirane kupaonice te kuhinja i blagovaonica dostatan je raspored za komforan boravak čak šest osoba. Iako bismo stan mogli opisati kao pomalo romantičan, prijateljski nastrojen drugi dom, ako bolje promotrite, svaka prostorija karakterom je priča za sebe. Ono što nas je svojim uređenjem već s vrata privuklo jest spavaća soba u kojoj prevladava pinky, pomalo shabby chic atmosfera. Iako je naglasak na spomenutoj, nježno ružičastoj nijansi koja uglavnom nije baš prvi izbor pri uređenju interijera, u ovoj prezentaciji svakoga će barem jednim dijelom oduševiti. Da se ne radi o tek nekom usputnom “prenoćištu” i spavaćoj sobi s osnovnom funkcijom, potvrđuju i dodatni, funkcionalni elementi koje ova prostorija posjeduje, kao što su ambijentalna rasvjetna tijela, toaletni stolić za uljepšavanje, komoda s ladicama, LCD zidni tv-prijamnik, a sve zajedno oplemenjeno detaljima koji odaju znakove doma i živosti, a ne unajmljene sterilnosti na koje nerijetko nailazimo.

 

Sličnu situaciju imamo i u drugoj spavaćoj sobi. Stilski i prostorno vrlo slično, ali u pomalo mirnijoj, naglašeno sivoj verziji. Upravo je siva nijansa ovdje zaigrala glavnu ulogu, koja je u odnosu na prethodnu spavaću sobu, zaista prava kontra. Tim potezom uspostavio se balans i mogućnost odabira, koji kako Lea naglašava, gosti itekako vole imati. No, njihovo najdraže mjesto, točnije društvena zona i poveznica dviju spavaonica, svakako je dnevni boravak, prostran i šarmantan. Idealno je to mjesto za odmor, druženje i prepričavanje dojmova nakon razgledavanja hrvatske metropole. Znajući i osluškujući svoje goste, vlasnica je u tom predjelu postavila dva prostrana, svijetla dvosjeda čiju je udobnost dodatno naglasila ukrasnim jastucima. Ono što svima upadne u oko, dizajnerski je ljepotan i klasik u koji je baš svatko poželio sjesti i uživati, čak i mi. Dakako, radi se o Eamesovom naslonjaču u izvedbi bijele kože koji se sjajno uklopio u cjelokupnu, detaljno razrađenu i dotjeranu atmosferu dnevnog boravka.

 

Dodatni šarm koji smo osjetili pod nogama jest netaknuti izvorni parket, kojeg je vlasnica zatekla u izvrsnom stanju te upravo zbog toga i zadržala te minimalno revitalizirala. Ističe kako je upravo pod svojevrsni detalj koji prostoru daje dozu “domaćeg”, a koju gosti nekako sve više vole i cijene. Upravo tu taktiku Lea je primijenila i na uređenje kuhinje i blagovaonice. Iako se mnogi gosti na proputovanju ne odlučuju za neka kompleksna nakuhavanja, činjenica je kako je kuhinja prostorija, čak i u ovim slučajevima, u kojoj na neki način započinje dan. Osim potrebitih uređaja, vlasnica je kuhinjski i blagovaonski dio naglasila i narančastim tonovima u kombinaciji s drvom, jer ipak je to nijansa idealna za poticanje apetita. Začinsko bilje, limene retro kutije sa začinima, pozamašna količina posuđa za objedovanje, ali i kuhanje, detalji su i stupanj opremljenosti koje gosti itekako primjećuju, a onda u konačnici i iskorištavaju. Znajući da je blagovaonica jedno od mjesta za društvena, nerijetko večernja druženja uz fini zalogaj i čašu domaćeg vina, Lea je osigurala prostran, masivan blagovaonski drveni stol koji je mudro naglasila još jednim dizajnerskim primjerkom. Radi se o zaista dugovječnim i u posljednje vrijeme hit Tolix stolcima, koji doslovno svakom interijeru mogu podariti dozu industrijskog, ali vedrog štiha, kao što iz priloženog i vidi.

 

Iako velika većina prostorija nije zahtijevala nikakve prevelike adaptacije, već više kozmetičke zahvate koje je Lea uspješno sama odradila i uredila prema svojoj ideji i zamisli, ono što je ipak trebalo dubinski dotjerati, bile su dvije kupaonice. Zatečeno stanje nije ostavljalo niti jednu drugu opciju osim kompletne adaptacije, a poučena iskustvom, kupaonica je ipak ono što nekako najviše utječe na cjelokupni dojam gostiju, pa u tom slučaju vlasnica nije željela riskirati. Obje kupaonice kompletno su renovirane. I dok je jedna zavidno prostrana, u monokromatskoj izvedbi s izrazito velikom tuš kadom i toaletom, druga je kvadraturom malo manja. Naravno, podjednako je funkcionalna, iako stilski malo drukčija obzirom da su u njoj zastupljeni prirodni tonovi, koji su se odrazili u jednakom izričaju i na keramici.

 

Iako Lea uvijek voli naglasiti kako nije po struci dizajnerica interijera, nego da jednostavno uživa u tome kao u svojevrsnom hobiju, mi ćemo ju demantirati i nadodati kako se vidi da je sve rađeno iz ljubavi i s preciznim okom za detalje i lijepo. Naravno, pomoglo joj je i višegodišnje iskustvo, a u svemu je prisutan i senzibilitet prema kulturi stanovanja koji je Lea u sebi prepoznala te mudro iskoristila i pritom mnoge ljude, sudeći prema komentarima i recenzijama njezinih gostiju, dokazano usrećila.