Foto: Zorica Lakonić
Autor: blog Mypansandpots.com
Datum: 26. 05. 2015.

A danas baš sve na žlicu...

Nema veze što je zatoplilo, jer jela na žlicu uvijek su dobrodošla okrjepa na tjednoj razini. Bilo da ste ljubitelj samo krem juha ili možda nekog gulaša (ili oboje), mislili smo na sve, a kao desert serviramo ultimativnu i svima omiljenu slasticu - domaći sladoled.

 

Krem juha od cvjetače

veća glavica cvjetače • 1 glavica luka • 1 žlica brašna • 100 g mladog kajmaka • 0,5 l pileće juhe • 0,25 l vode
• 1 vezica blitve • 1 žličica usitnjene ljute paprike • 1 žličica maslinovog ulja • sol, papar

 

U posudu stavite luk i kajmak te na laganoj vatri kratko pržite dok luk ne omekša. Potom dodajte žlicu brašna, kratko propržite pa prelijte juhom i vodom. Cvjetaču očistite i raspodijelite na sitnije komade, od čega 150 g ostavite sa strane za dekoraciju, a ostatak stavite u posudu. Poklopite i kuhajte pola sata dok sve ne omekša. Kada se juha malo prohladi, štapnim mikserom usitnite cvjetaču kako bi dobili krem juhu. Posolite i popaprite. Blitvu i cvjetaču koju ste ostavili sa strane prokuhajte u ključaloj vodi tri minute pa kratko propržite u tavi na zagrijanom maslinovom ulju te posolite. Juhu potom stavite u posudice. Na vrh dodajte prženu blitvu i cvjetaču te ljutu papriku.

Irski gulaš sa crnim pivom i suhim šljivama

sastojci za 2 osobe:
0,5 kg junećeg buta izrezanog na kockice • 1 žlica svinjske masti • 1 veći luk • 2 sitno sjeckana režnja češnjaka • 0,5 l juneće juhe • 1 dl crnog piva • 8 suhih šljiva • 2 žlice brašna • 2 veće mrkve • 2 lista lovora • 1/2 žličice sušenog timijana • 5 bobica borovnica • malo soli, papra, sjeckanog peršina

 

U tavi ugrijte pola žlice svinjske masti i na njoj propržite luk dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte češnjak i pržite još minutu. Sve skupa izmiješajte i izvadite sa strane. U tavi rastopite preostalu mast, malo pojačajte vatru pa brzo propržite kockice mesa da se sa svake strane uhvati korica od prženja. Zatim dodajte brašno i dobro promiješajte, da svaka kockica dobije omotač od brašna. Smanjite vatru pa dodajte juhu i miješajte dok se ne stvori gusti, glatki umak. Dodajte pivo, luk i češnjak, mrkvu, lovor, borovnice, timijan, sol, papar i sve promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri otklopljeno dva sata. Povremeno promiješajte da ne zagori. U posljednjih pola sata kuhanja dodajte suhe šljive koje će svojom slatkoćom ublažiti gorčinu piva. Pospite sjeckanim peršinom i poslužite sa željenim prilogom.

Sladoled s malinama i puslicama

sastojci za 4 porcije:
250 g kondenziranog mlijeka • 200 g grčkog jogurta • 45 g puslica • 120 g malina

 

sastojci za puslice:
1 bjelanjak • 70 g šećera u prahu • prstohvat soli
Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli pa dodajte postepeno šećer u prahu i mutite po pola minute između dodavanja šećera. Kada je sav šećer dodan, povećajte brzinu i mutite 7-8 minuta, dok smjesa ne postane čvrsta, a šećer otopljen. Smjesu istisnite špricom na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite, tj. sušite sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici na 130°C.

 

priprema sladoleda:
Pomiješajte kondenzirano mlijeko i grčki jogurt. Smjesu izlijte u posudu s poklopcem i ostavite otprilike 4 sata u zamrzivaču. Prva dva sata svakih pola sata smjesu promiješajte da razbijete kristaliće.

 

serviranje:
Sladoled izvadite iz zamrzivača, pustite da odstoji 10 minuta. Nasjeckajte puslice i operite maline. Polovinu puslica umiješajte u sladoled i servirajte u čašama. Pospite ostatkom puslica i malinama.