Foto: Sanja Mijac
Autor: blog Domacica.com.hr
Datum: 04. 02. 2016.

Bezmesni start

Nakon mesnih blagdanskih gozbi, početkom godine odlučili smo prednost isključivo dati povrću, voću, ali i ribi. Donosimo tri jednostavna jela naše Domaćice u kojima ćete uistinu guštati - što u pripremi, što u degustaciji.

 

Domaći fishburgeri

sastojci:
100 g zobenih pahuljica • 3 velike konzerve tune • 2 cijela jaja • 100 g tekućeg jogurta • peršin, sol, papar, origano, češnjak • 1-2 žlice sezama • 2 žlice integralnog brašna (može i bijelog)

priprema:
Pripremite veću posudu u koju ćete stavljati sve namirnice. Zobene pahuljice usitnite u blenderu ili štapnim mikserom, možete i kupiti već usitnjene. Tunu ocijedite. Dodajte jaja, tekući jogurt, začine, sezam i malo brašna, te sve dobro promiješajte. Smjesa treba biti malo tekuća, no, ne previše. Probajte je li dovoljno slano ili vam nečega nedostaje. Ostavite smjesu da odstoji 10-ak minuta. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, žlicom vadite smjesu i stavljajte na vruće ulje. Pržite na laganoj vatri sa svake strane oko 2 minute. Gotove pljeskavice stavite na salvetu da upiju višak masnoće.

Popečci od krumpira i hrena

sastojci:
3 krumpira (između 500-600 g) • 100 g mekog brašna (može i crno, integralno, raženo) • 2 jaja • 4 žlice hren umaka • sol i papar

priprema:
Krumpire ogulite, osušite papirnatim ručnikom, pa ih krupno naribajte. Dodajte im ostale sastojke te vilicom sve dobro spojite. Začinite po želji. U dubljoj tavi zagrijte oko 1,5 dcl ulja, žlicom vadite popečke na vruće ulje, pržite ih sa svake strane na umjerenoj vatri dok ne poprime zlatno-smeđu boju (otprilike 3 minute sa svake strane). Za umak pomiješajte otprilike pola kiselog vrhnja, 2 žlice hren umaka, malo papra i svježe nasjeckanog vlasca. Popečci od krumpira su super brzi vegetarijanski ručak, koji možete, ali i ne morate začiniti hrenom.

Knedle s višnjama

sastojci:
500 g pire krumpira • 2 cijela jaja • 1 prstohvat soli • 50 g grisa • 320 g oštrog brašna • voće po želji • po želji: 2 kisela vrhnja, 8 žlica ulja, šećer • malo ulja, krušne mrvice, šećer

priprema:
Sve sastojke stavite u posudu i rukama zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. U veliki lonac stavite vodu i pustite da zakuha. Dok voda ne zakuha, vi oblikujte knedlice. Prstima otrgnite malo tijesta, napravite od njega kuglu pomoću dlanova. Zatim tu kuglu rukama malo rastanjite da izgleda kao palačinkica, u sredinu stavite 3-4 višnje ili voće po želji, spojite rubove, te ponovno pomoću dlanova napravite kuglu. Odložite ju sa strane na pobrašnjenu podlogu. Kada je voda zakuhala, sve knedle stavite u lonac. Pustite da budu unutra 30 sekundi, zatim nježno promiješajte kako se ne bi zalijepile, te ostavite da se kuhaju 10 do 15 minuta. Ukoliko ih jedete s vrhnjem, priprema je ovakva: kisela vrhnja promiješajte s uljem i šećerom po želji, malo zagrijte na laganoj vatri, te prelijte po knedlama. Ukoliko ih jedete s krušnim mrvicama: na velikoj tavi zagrijte malo ulja, dodajte krušne mrvice i šećera po želji, malo popržite samo dok ne potamne. Gotove knedle uvaljajte u krušne mrvice. Možete ih pripremati s marelicama kao i sa smrznutim malinama.