Foto: Nevena Zelunka Cvijetić
Autor: blog Hlebilale.com
Datum: 01. 09. 2015.

Lagano & fino

Prije svega privlačni bojama i atraktivnim okusima, lagani i osvježavajući - zalogaji su za kakvima itekako žudimo u vrućem srpnju. Upravo takvu ljetnu gastro avanturu servirali smo vam na tanjuru uz popratni osvježavajući napitak.

 

Crvena limunada

 

sastojci:
1 manja cikla • 125 ml svježe iscijeđenog limunovog soka • 1,25 l vode • šećer ili med • led • menta • melisa • kadulja

 

priprema:
Ciklu ogulite i sitno naribajte. Prebacite u cjediljku ispod koje ste stavili vrč u koji će se cijediti sok. Žlicom pritisnite kako bi izašao sav sok. Potom dodajte iscijeđeni limun pa nastavite stiskati. Prelijte vodom i još jednom sve dobro stisnite. Zasladite po želji, dodajte aromatične trave i stavite u hladnjak. Poslužite preliveno preko leda sa slamčicom i stabljikom mente.

Ljetna tortilja

 

sastojci za 2 osobe:
4 manje tortilje (ili tacosa) • 1 žlica ulja • ½ avokada • ½ tikvice narezane na kockice • 1 glavica luka • 1 paprika • nekoliko cherry rajčica izrezanih na četvrtine • naribani gauda sir • 2 mlada kukuruza šećerca

 

sastojci za namaz:
3 žlice milerama • ½ žličice češnjaka u prahu • ¼ žličice čili papričice • prstohvat kumina • prstohvat mljevenog korijandera
• sol, papar

 

priprema:
Na ½ žlice ulja 3 do 4 minute prepržite na jačoj vatri papriku i tikvice. Dodajte luk i pržite sve dok ne ispari voda od tikvice. Zagrijte pećnicu na 190 °C, tortilje lagano premažite sa svake strane s malo ulja te ih objesite na rešetku pećnice tako da ih provučete kroz nju da vise prema dolje, ali da se pritom vrhovi krajeva tortilja ne slijepe. Pecite ih oko 10 minuta, pažljivo izvadite i ostavite da se ohlade. Potom izrežite kukuruz na nekoliko komada i pecite oko 10 minuta na tavi na srednje jakoj vatri bez ulja. S klipa nožem sastružite kukuruz. Avokado izrežite na tanke ploške, a za namaz pomiješajte mileram sa začinima. Kod posluživanja, prvo tortilje premažite namazom i potom dodajte sve ostale sastojke koje ste paralelno pripremili.

Tjestenina sa suhim vrganjima i svježom rajčicom

 

sastojci za 1 osobu:
5-6 listića suhih vrganja • 1 manja rajčica • 100 g tjestenine • ribani parmezan • sol • maslinovo ulje
• 1 režanj češnjaka • 3-4 listića kadulje • malo maslaca

priprema:
Oprane vrganje stavite u posudu s vodom i kuhajte (ukoliko koristite svježe, preskočite ovaj korak). Kada je voda prokuhala, izvadite ih i stavite sa strane da se posuše pa ih potom izrežite na sitnije komade. Zagrijte u posudi vodu za tjesteninu i u nju dodajte i vodu preostalu od kuhanja vrganja, posolite i ubacite tijesto. Na srednje jakoj vatri u duboku tavu stavite 2 žlice maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka, popržite 15 sekundi te dodajte rajčicu. Posolite, promiješajte i dodajte vrganje. Pustite da se ukuha, taman toliko dugo koliko se kuha tjestenina. Skuhanu tjesteninu zatim prebacite u duboku tavu gdje se priprema rajčica s maslinovim uljem i lukom, promiješajte 1 minutu i maknite s vatre. U posudi zagrijte malo maslaca te na njemu kratko popržite listiće kadulje da postanu hrskavi, pa ih pomiješajte s tjesteninom i umakom. Posipajte parmezanom, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i poslužite toplo.