Foto: Darko Kontin
Autor: Darkova web kuharica
Datum: 08. 12. 2015.

Malo ozbiljniji jesenski zalogaji

Kako bismo vam uljepšali pripremu jesenskih zalogaja, ponovno smo udružili snage s Darkom koji je ovoga puta pripremio tri raznovrsna obroka u kojima ćete naprosto guštati.

 

Dekonstrukcija doručka

sastojci:
4 jaja • 100 g tvrdog punomasnog sira • 80 g slanine • svježi kopar • sol, papar

priprema:
Naribajte 100 g tvrdog polumasnog sira. Uz njega nasjeckajte još dodatno 80 g slanine te pola šake svježeg kopra. Odvojite bjelanjke od žutanjaka iz 4 jaja, s tim da svaki žutanjak odvojite u zasebnu posudu. Bjelanjke stavite u jednu zdjelu, posolite i od njih uz pomoć miksera istucite tvrdi snijeg. U snijeg od bjelanjaka dodajte naribani sir, nasjeckanu slaninu i usitnjen kopar te sve sastojke lagano ručno promiješajte i povežite. Na pleh stavite papir za pečenje i na njega rasporedite smjesu bjelanjaka u 4 dijela. U svakom napravite malu udubinu u sredini gdje ćete kasnije dodati žutanjak. Bjelanjke stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 230 °C i pecite 3 minute dok ne otvrdnu. Zatim izvadite van i na svaki dodajte po jedan žumanjak da izgleda kao jaje na oko. Vratite sve u pećnicu i pecite još 2 do 3 minute dok i žutanjak malo ne otvrdne, ali ne potpuno, jer želite da bude i malo tekuć u sredini. Jaja poslužite poparena i topla.

“Mesne” okruglice

sastojci:
340 g smeđih šampinjona • 90 g žutog luka • 20 g češnjaka
• 1 žlica maslaca • 65 g mekih zobenih pahuljica • 85 g krušnih mrvica • 40 g polutvrdog sira • 2 jaja • 1 puna šaka listova peršina • 1 žličica dimljene ljute crvena paprika • 1/4 žličica origana, papar i sol

priprema:
Smeđe šampinjone nasjeckajte na manje komade i stavite ih na vruću, suhu tavu da se peku na srednje jakoj vatri. Dodajte malo soli i papra. Šampinjone pecite dok ne puste vodu i omekšaju, a zatim dodajte žlicu maslaca. Kada se maslac otopi, dodajte sitno sjeckani luk i pecite uz povremeno miješanje dok luk ne postane proziran. Na kraju dodajte drobljeni češnjak i sve dodatno pecite još oko minute. U duboku posudu stavite zobene pahuljice te u njih pomiješajte još vruće šampinjone. Dodajte krušne mrvice, sitno ribani polutvrdi sir, šaku sjeckanog svježeg peršina, žličicu dimljene ljute crvene paprike i papra, 2 žličice soli (ili po potrebi) te 1/4 žličice origana. Pomiješajte sve sastojke u grubu smjesu u koju tada dodajte prvo jedno cijelo jaje, a nakon što njega ukomponirate u smjesu i drugo. Smjesa mora biti dovoljno vlažna i gusta da se lijepi prilikom pripreme kuglica. Uzmite žlicom željenu količinu smjese te ju rukama oblikujte u kuglice. Tako pripremljene ih stavite na papir za pečenje. Pecite ih na 200 °C dok ne postanu zlatnosmeđe izvana. Poslužite ih uz željeni umak.

Panna cotta s preljevom od čokoladnog likera

sastojci:
500 ml vrhnja za šlag • 100 g bijele čokolade • 4 listića želatine • 1 vanilin šećer • cappuccino od badema • pola žličice likera od čokolade • 100 ml mlijeka • bademi i listići mente po želji za ukras

priprema:
Hladnom vodom prelijte 3 listića želatine i pustite ih da odstoje u vodi oko 5 minuta. Stavite kuhati vrhnje za šlag. Ako želite čvršću panna cottu, stavite listić do dva želatine više. Za kremastiju verziju možete uz vrhnje za šlag i manje želatine dodati malo mlijeka. Kada vrhnje za šlag zakipi, dodajte bijelu čokoladu, vanilin šećer i pustite da se otopi. Nakon što se čokolada otopila, a vrhnje ponovno počelo lagano kipjeti, dodajte želatinu (bez vode u kojoj se otapala). Nakon par minuta, uz konstantno miješanje, panna cotta je gotova te ju izlijte u predviđene posudice. Ostavite ju u hladnjaku barem 1 sat da očvrsne prije negoli ju prelijete likerom, u suprotnom će se preljev pomiješati s panna cottom. Za preljev od likera u 1 dcl vrućeg mlijeka izlijte jednu vrećicu cappuccina od badema (ili drugog okusa) te pola žličice likera od čokolade. Dodajte i jedan otopljeni listić želatine te miješajte pola minute dok se želatina ne otopi. Čokoladni preljev lagano prelijte preko ohlađene panna cotte te vratite desert u hladnjak na barem 30 minuta prije serviranja. Poslužite uz komadiće badema i listića mente.