Foto: Edita Šimić
Autor: Kuživancija, Instagram.com/kuzivancija
Datum: 12. 01. 2016.

Neočekivani zalogaji prosinca

Kako bi vam kuhanje i degustiranje bilo zaista prava (k)uživancija, pobrinula se naša Edita koja je samo za vas pripremila tri bezglutenska obroka kojima ćete oduševiti vaša nepca. 

 

Juha od jabuka, cikle i komorača

 

sastojci za 4 porcije:
4 jaja • 1 luk • 1 režanj češnjaka • 1 komorač • 2 jabuke granny smith • 1 cikla • 1 l povrtnog temeljca • maslinovo ulje (da prekrije dno lonca) • sol, papar

 

priprema:
Neka jabuka, cikla i komorač budu otprilike jednake veličine, do 200 grama. Luk, češnjak i komorač nasjeckajte te pirjajte na maslinovom ulju 4 do 5 minuta. Zatim dodajte povrtni temeljac. Kada uzavrije dodajte mu ciklu i jabuke koje ste prethodno ogulili i nasjeckali na jednake kockice. Kuhajte 15 do 20 minuta. Juhu smiksajte u blenderu, dodajte sol i papar te poslužite s par kapi maslinovog ulja.

Njoki od tikve i ricotte

 

sastojci za 2 porcije:
150 g pečene tikve • 150 g ricotta sira • 2 jaja • 25 g parmezana • 120 g brašna od krumpira • 120 g brašna od kvinoje • 20 g aru praha • 100 g pršuta • pesto od korijandera • 2 žlice maslinovog ulja • sol, papar

 

sastojci za pesto od korijandera (sve ih smiksajte zajedno u blenderu):
2 režnja češnjaka • 25 g svježeg korijandera • 30 g neslanog kikirikija • 80 g maslinovog ulja • sol, papar

 

priprema:
150 g tikve narežite na manje kockice, prelijte s 2 žlice maslinovog ulja, posolite i popaprite. Pecite na 200 °C dok tikva ne bude gotova, 10 do 15 minuta. Pečenu tikvu, ricotta sir, jaja i parmezan smiksajte u blenderu. Smjesu izlijte u posudu. Brašna i aru prah izmiješajte te ih postepeno, konstantno miješajući, dodajte smjesi. Dobivenu smjesu za njoke zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak 30 minuta, podijelite ju na 4 jednaka dijela, svaki razvaljajte te formirajte male kuglice. Za rad s tijestom koristite brašno od kvinoje. Kuhajte ih u vreloj vodi, kada isplivaju na površinu, gotovi su. Gotove njoke pomiješajte sa 4 do 5 žlica pesta, dodajte pršut, naribajte parmezan i ukrasite krupnim paprom.

Čokolada, tikva i začini

 

sastojci za kalup od 20 cm:
250 g suhih datulja • 200 g mljevenih badema • 400 g pirea od tikve • 300 g couvert čokolade • 60 ml kokosovog ili bademovog mlijeka • 1/2 žličice cimeta • 1/4 žličice mljevenih klinčića • 1/4 žličice mljevenog đumbira • prstohvat soli

 

priprema podloge:
Datulje narežite na manje kolutiće te ih potopite u vruću vodu dok ne omekšaju, otprilike sat vremena. Zatim ih dobro procijedite te zajedno s mljevenim bademima smiksajte u blenderu. Kompaktnu smjesu utisnite u kalup te ju stavite u hladnjak dok ne napravite kremu.

 

priprema kreme:
Tikvu razrežite na kockice, skuhajte te zajedno s mlijekom smiksajte u blenderu. Čokoladu rastopite na pari, dodajte joj smiksanu tikvu, začine i sol. Sve skupa izmiješajte te izlijte u kalup. Ostavite u hladnjaku 1 do 2 sata, dok se krema ne stisne. Ukrasite ju nasjeckanim bademima.