Foto: Sanja Štrbac
Autor: blog Domacica.com.hr
Datum: 03. 07. 2015.

Slasnim zalogajima u ljeto

Obzirom da nam je ljeto pokucalo na vrata, s njime je stigla i želja za laganijim zalogajima. Uvertiru u to priredili smo vam u obliku povrtne juhe, mmMMm tarta i nezaobilazne, svima omiljene slastice, tiramisua u malo drukčijoj prezentaciji. Dobar tek!

 

Tiramisu muffini

 

sastojci za oko 34 muffina:
4 cijela jaja • 1.5 šalica šećera • 1 šalica mlijeka • 1 šalica ulja • 2.5 šalice mekog brašna • 1 prašak za pecivo (šalica od 3 dcl)

 

sastojci za preljev:
1 dcl vruće vode • 3 žlice instant kave • 1 žlica ruma

 

sastojci za kremu:
2 dcl slatkog vrhnja za šlag • 100 g šećera u prahu • 500 g svježeg krem sira po izboru • 2 žličice arome vanilije

 

priprema:
Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite da se grije. U kalup za muffine složite košarice. Pjenasto izmiksajte jaja, postepeno im dodajte šećer, zatim mlijeko, pa ulje. Zatim postepeno dodajte meko brašno i prašak za pecivo. Cijelo vrijeme miksajte. Košarice punite do 3/4 i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu oko 15-18 minuta. Vrh gotovih muffina umočite u vruću vodu pomiješanu s instant kavom i rumom. Kremu pripremite tako što ćete prvo u jednoj posudi izmiksati slatko vrhnje za šlag, zatim ćete u šlag dodati sir, šećer u prahu i aromu vanilije. Kratko izmiksajte da se sve spoji i ukrasite muffine.

Juha od graška i domaće griz noklice

 

sastojci za juhu:
1 žlica ulja ili maslac • crveni luk • 3-4 šake graška • 1 mrkva • po želji korijen celera i peršina • po želji 1 manji krumpir • voda • sol, papar, crvena paprika, vegeta, peršin

 

sastojci za griz noklice:
1 cijelo jaje • 2 prstohvata soli • 4 ravne žlice ulja • 8 ravnih žlica griza

 

priprema:

Crveni luk nasjeckajte i popržite na masnoći. Kada luk omekša dodajte mu grašak i nasjeckanu mrkvu. Ovdje po želji dodajte i nasjeckani korijen celera, peršina i nasjeckani krumpir. Zalijte vodom i kuhajte dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte začine: sol, papar, malo vegete, crvene paprike i listove peršina. Probajte, dosolite ako je potrebno. Za noklice izmutite jaje i sol pomoću pjenjače ili vilice. Dodajte ulje, pa griz. Žlice neka budu ravne. Smjesa za noklice će vam biti tekuća, ostavite ju par minuta da odstoji da se zgusne. Pred kraj kuhanja juhe, malom žličicom oblikujte noklice i stavljajte ih u juhu (računajte da noklice nabubre, pa pazite na njihovu veličinu). Kuhajte ih još 5 minuta u juhi. Gotovo, fino i mekano!

Tart s tikvicama, svježim sirom i cvjetovima tikvica

 

sastojci:
250 g mekog brašna • 140 g maslaca • 3 jaja • 1 velika tikvica • nekoliko cvjetova tikvice • 1 kiselo vrhnje • 250 g svježeg sira • 1 paprika • začini po želji • malo mlijeka

 

priprema:
Zamijesite tijesto od brašna, maslaca, jaja, malo mlijeka i soli. U tijesto po želji možete staviti i neke začine poput ružmarina, bosiljka, majčine dušice i slično. Mijesite tijesto dok ne bude glatko, zatim ga spremite u vrećicu za meso i neka odstoji u frižideru oko sat vremena. Potom ga razvaljajte na masnom papiru u krug i stavite u okrugli kalup za pečenje, oblikujte mu rubove u vis i ostavite ga neka stoji. Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite neka se grije. Tikvicu operite i naribajte na krugove. Malo ju posolite i ostavite da odstoji kako bi pustila višak vode. Cvjetove tikvica također nježno operite pod mlazom vode i kod svakog odstranite tučak iznutra. Ostavite cvjetove na ubrusima da se posuše. Pomiješajte svježi sir, dva jaja, kiselo vrhnje te začine po želji. Papriku također operite i narežite na trakice. Sada uzmite tart i slažite: naribane tikvice, preko njih prelijte smjesu od svježeg sira i vrhnja, zatim opet naribane tikvice, narezanu papriku, cvjetove tikvica te sve još malo popaprite. Stavite peći oko 45 minuta.