Foto: Weareatlove.com
Autor: blog Wear Eat Love
Datum: 21. 06. 2016.

Voćni ljetni akcent na vašem tanjuru

Ljeto samo što nam nije pokucalo na vrata, a kako biste priviknuli organizam na laganije obroke za kojima ćemo žudjeti, evo nekoliko zdravih, jednostavnih i kreativnih jela koje ćete obožavati pripremati sebi, ali još više i drugima...

 

Šparoge s jagodama

 

sastojci za 2 osobe:
1 vezica zelenih šparoga • 2 žlice maslinovog ulja • sok ½ limete (ili limuna) • 1 žlica meda • 8 jagoda • 2 žlice sjeckanih listića svježe mente • sol • svježe mljeveni papar • ¼ žličice sušene ljute papričice

 

priprema:
Za umak pomiješajte maslinovo ulje, sok limete, med, sol, papar i ljutu papričicu. Dodajte jagode narezane na ploškice i mentu, te ostavite na sobnoj temperaturi. Šparogama odstranite debele, drvenaste dijelove stabljika. Kada voda provrije dodajte sol i šparoge. Kuhajte 4 minute i odmah šparoge prebacite u ledenu vodu kako bi zadržale lijepu zelenu boju. Servirajte s umakom.

Chia puding s kompotom od rabarbare i naranče

 

sastojci za chia puding:
1 šalica kokosovog mlijeka • 2-3 žlice chia
sjemenki • ½ mahune vanilije • 1 žlica meda
sastojci za kompot:
2 stabljike rabarbare • 1 naranča • 2 žlice meda

 

priprema:
Pripremite chia puding. U posudi pomiješajte sve sastojke za puding. Ostavite da stoji 10 minuta te ponovo promiješajte još nekoliko puta u sljedećih 20 minuta. Za gušći puding dodajte još chia sjemenki, žličicu po žličicu. Pripremite kompot. Rabarbaru narežite na manje komade i stavite u manju posudu. Naranču dobro operite, naribajte koricu i dodajte rabarbari. Od jedne polovice naranče iscijedite sok, a drugu polovicu narežite na kriške bez opni, te dodajte rabarbari. Naranči i rabarbari dodajte i med i kuhajte na laganoj vatri 8 do 10 minuta. Sve procijedite kroz cjediljku, rabarbaru i naranču stavite sa strane, a tekućinu vratite u posudu te kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gusti sirup. Kad se umak zgusne pomiješajte ga s narančom i rabarbarom. Servirajte chia puding s kompotom, toplim ili ohlađenim, i ukrasite listićima svježe mente.

 

Ledeni koktel od jagoda

 

sastojci za 2 osobe:
2 šalice jagoda • 1,5 šalica leda • 90 ml votke • sok 1 limuna
• 60 ml šećernog sirupa
sastojci za sirup:
1 šalica šećera
• 1 šalica vode

 

priprema:
U manji lonac stavite šećer i vodu, kuhajte na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Prelijte sirup u staklenu posudu, poklopite i ohladite. Jagode, led, votku, sok limuna i šećerni sirup miksajte dok ne dobijete vrlo gustu smjesu. Ulijte u čaše, ukrasite po želji i servirajte.